Deze eerste (uit de Watergraafsmeer afkomstige) boom is goed te zien op de prent van Johannes Schultz, die de festiviteiten vastlegde in een ets met gravure. Dit beeld is te vinden in de collectie van het Noord-Hollands Archief.

Vrijheidsfeest op de Dam in Amsterdam. Links het stadhuis op de Dam, rechts hiervan de Nieuwe Kerk. Met een vrijheidsboom en over de gehele Dam verspreid dansende mensen. Door: Schultz, Johannes Christoffel (1749-1812). Collectie: Provinciale Atlas – Historieprenten. Noord-Hollands Archief.
Vijf maanden later werd een grotere en fraaiere boom netjes ingegraven. Deze tweede, grote, fraai ontworpen kunstboom, compleet met medaillons, linten en een vrijheidshoed, werd het middelpunt van een uitbundig volksfeest op 19 juni van datzelfde jaar. Het festijn vond plaats ter gelegenheid van de hernieuwing van de alliantie met Frankrijk De Dam was inmiddels omgedoopt tot ‘Revolutieplein’. Overigens verrezen er meer vrijheidsbomen om de alliantie met de Fransen te vieren. Zo stonden er bomen in Purmerend, Haarlem en Zaandijk.
De Amsterdamse feestelijkheden van die 19e juni werden vastgelegd door Jonas Zeuner (1727-1814), die gebruik maakte van een speciale techniek: het graveren van op glas geplakt bladgoud en -zilver.
Dit is een arbeidsintensieve en kwetsbare methode, toch zijn er van Zeuner zijn alleen maar dergelijke achterglas schilderijen bekend. Dit schilderij is te vinden in de collectie van het Amsterdam Museum.
Wil je meer weten over de de alliantie met de Fransen, de patriotten en de Bataafse Republiek? Dan hebben we hier wat leessuggesties voor je:
De patriotten- en de Franse tijd
Pruisen en patriotten in Diemen
Prinsgezinden en patriotten vechten op Kattenburg
Een nieuwe manier van besturen
Vul deze informatie aan of geef een reactie.