Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Muiderberg

Fort Coehoorn Het Naardermeer laat zich niet temmen Met Jan Feith langs de Zuiderzee (1933) Stelling van Amsterdam: Zuiderzeefront Voorland: natuurgebied aan het IJmeer De Joodse Begraafplaats in Muiderberg Verdwenen huizen van stand in Muiderberg Het mysterie van het Echobosbosbos... Een dagje Muiderberg

Fort Coehoorn

Fort Coehoorn, oorspronkelijk het Fort bij Muiderberg genaamd, is een onvoltooid fort in het Zuidoostfront van de Stelling van Amsterdam. De fortwachterswoning bestaat nog steeds, maar op het oude fortterrein is inmiddels een woonwijk gebouwd. De naam van het fort verwijst naar de bekende vestingbouwer Menno van Coehoorn (1641-1704).

> Book 5 min

Het Naardermeer laat zich niet temmen

Maar liefst drie pogingen zijn er gedaan om het Naardermeer droog te leggen, maar dit moerasgebied liet zich niet gemakkelijk temmen. Aan de tweede ontginningspoging danken we molen De Onrust (1809), die vanuit Muiderberg nog altijd de waterstand van het meer regelt.

> Book 3 min

Met Jan Feith langs de Zuiderzee (1933)

Deze zomer neemt Jan Feith je mee op reis door onze provincie. Zijn historische teksten uit het album ‘Zwerftochten door ons land: Noord-Holland’ (1933) geven een beeld van zonnige duinen, drukke pleinen en pittoreske polders. Deze week: ‘Aan de boorden der Zuiderzee’.

> Book 28 min

Stelling van Amsterdam: Zuiderzeefront

De QR-route Stelling van Amsterdam komt langs alle 46 forten en batterijen van deze 135 kilometer lange verdedigingslinie rondom de hoofdstad. Dit onderdeel van de route loopt langs het Zuiderzeefront, dat begint bij de Kustbatterij bij Durgerdam en eindigt bij het nooit gebouwde Fort Coehoorn.

> Book 3 min

Voorland: natuurgebied aan het IJmeer

Voorland is een natuurgebied aan de voet van de Hollandse Brug tussen Flevoland en Noord-Holland. Het gebied is zo’n 22 hectare groot en steekt voor een groot deel het IJmeer in. Op Voorland groeien verschillende soorten planten en bomen en leven veel diersoorten. Voor mensen is het toegankelijk middels voet- ,fiets- en ruiterpaden.

> Book 2 min

De Joodse Begraafplaats in Muiderberg

De Joodse Begraafplaats in Muiderberg is de op één na oudste joodse begraafplaats van Nederland, na de Portugese Begraafplaats in Ouderkerk aan de Amstel. De begraafplaats in Muiderberg behoort toe aan de Hoogduitse joden en stamt al uit 1639 toen de Amsterdamse Hoogduitse joden voor het eerst grond aankochten bij de Muiderberg. Echt sprake van een begraafplaats was er waarschijnlijk vanaf 1642. Vanaf die tijd is de begraafplaats steeds verder uitgebreid.

> Book 1 min

Verdwenen huizen van stand in Muiderberg

Muiderberg was lange tijd een populaire bestemming voor dagjesmensen. Zij bezochten het Zuiderzeestrand en de bijzondere echo. Muiderberg had echter ook al vroeg aantrekkingskracht op de rijkere Amsterdammers die werden aangetrokken door de rust en schoonheid van het dorp. Deze rijke stedelingen bouwden vanaf de zeventiende eeuw op de door heide en struikgewas begroeide heuvel hun tweede woningen, een buitenplaats genaamd, zoals deze ook in grote getale aan de Vecht te vinden waren.

> Book 1 min

Het mysterie van het Echobosbosbos…

Wie is de burgemeester van Wesel? ‘Ezel, Ezel’. Toch ligt het echobos niet aan de rand van Wesel, maar aan de westrand van Muiderberg. Zou de burgemeester van Muiderberg dan meneer Erg zijn? Het is te vragen aan de echomuur in het echobos. Helaas zal de muur niet antwoorden, want de muur geeft een ‘gelijksprekende echo’ en hij versterkt slechts het geluid. Dit geluid lijkt uit de grond te komen. Hoe dit komt, is niet bekend.

> Book 1 min

Een dagje Muiderberg

De meesten van ons gaan tegenwoordig met regelmaat op vakantie naar het buitenland. Een eeuw geleden lag dat wel anders. De meeste Amsterdammers hadden te weinig geld en vrije dagen vakantie te nemen. Daarom ging men ‘dagjes’ uit, liefst niet te ver weg. Men trok de Amsterdamse parken in, ging naar landgoed Frankendael in de Watergraafsmeer, het Tolhuis in Amsterdam-Noord, naar de hei in Bussum of het Zandvoortse strand met de trein. Ook Muiderberg, toen nog aan de Zuiderzee gelegen, was erg in trek.

> Book 3 min