Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Voorland: natuurgebied aan het IJmeer

Voorland is een natuurgebied aan de voet van de Hollandse Brug tussen Flevoland en Noord-Holland. Het gebied is zo'n 22 hectare groot en steekt voor een groot deel het IJmeer in. Op Voorland groeien verschillende soorten planten en bomen en leven veel diersoorten. Voor mensen is het toegankelijk middels voet- ,fiets- en ruiterpaden.

Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw zag het gebied waar nu Voorland ligt er heel anders uit. Na de dijken die het land beschermden was er niets dan water, buitendijks land bestond hier nog niet. Het water was daarvoor veel te gevaarlijk, regelmatig brak zelfs de dijk door. Toen in de vorige eeuw besloten werd tot de drooglegging van het huidige Flevoland, veranderde veel voor dit gebied.

Vanuit de lucht is goed te zien hoe Flevoland en Noord-Holland verbonden zijn met de Hollandse Brug. Foto: Marieke Kuijjer, retouched door Teofilo, via Wikimedia (CC BY-SA 2.0).

Ontstaan van het gebied

De drooglegging van Flevoland zorgde voor grote veranderingen in het gebied langs het IJmeer. Met de vestiging van personen en bedrijven op het nieuwe land kwam ook de vraag naar vervoer van en naar Flevoland. In 1968 werd begonnen met de bouw van de Hollandse Brug tussen Flevoland en Noord-Holland. Eerst was er alleen een autoweg, sinds 1982 is daar ook een spoorbrug bijgekomen. De aanleg van deze bruggen vroeg om maatregelen in het gebied, Voorland diende om de zanddijken van de Hollandse Brug te stutten en beschermde deze tegen de stroming van het water.

Rust na drukke tijden

Na de aanleg van de spoorbrug in de jaren tachtig bleef Voorland onverstoord achter. In deze tijd ontwikkelde het gebied zich tot een gevarieerd natuurgebied. Vanaf 1996 heeft de mens zich weer actief bemoeid met Voorland. Er werd ingegrepen om het gebied beter toegankelijk te maken en er zijn verharde paden aangelegd. Toch bleven er mensen die liever hun eigen weg zochten, inmiddels zijn er door veelvuldig gebruik verschillende onverharde paden uitgesleten in het gebied.

Voorland. Via Groen Muiderberg.

Afwisselend landschap

Op Voorland groeit een grote verscheidenheid aan planten. Er is een bosrijk gebied, met veel wilgenbomen en er zijn grote rietland te vinden. Voorland kent waterrijk gebied, maar ook open stukken waar alleen lage struiken groeien. Deze afwisseling in het landschap maakt het dat er ook veel verschillende diersoorten naar Voorland komen. Er zijn bijvoorbeeld veel insecten en vlinders. Dit maakt, samen met de waterrijke omgeving, dat er ook veel vogels in het gebied te vinden zijn. Broedplekken en voedsel is er in overvloed. Daarnaast leven er op Voorland vossen en ree├źn.

Struinen door Voorland

Deze variatie aan flora en fauna maakt Voorland een aantrekkelijk natuurgebied voor recreanten. Vooral mensen uit de directe omgeving zijn hier vaak te vinden. Ze laten hun hond uit of maken een fietstocht door het gebied. Er zijn zowel korte ommetjes als lange struintochten te maken op Voorland. Ook paardrijders zijn vaak geziene gasten, voor hen zijn er geen speciale ruiterpaden, maar ze rijden kriskras door het gebied.

Publicatiedatum: 30/05/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.