Voorland, natuurgebied aan het IJmeer

Voorland is een natuurgebied aan de voet van de Hollandse Brug tussen Flevoland en Noord-Holland. Het gebied is 20 hectare groot en steekt voor een groot deel het IJmeer in. Op Voorland groeien verschillende soorten planten en bomen en leven veel diersoorten. Voor mensen is het toegankelijk middels voet- ,fiets- en ruiterpaden. Aangezien Voorland aan gaat sluiten bij de aaneenschakeling van natuurgebieden, de Natuurboulevard genoemd, wordt het gebied binnenkort heringericht.

Afwisselend landschap

Op Voorland groeit een grote verscheidenheid aan planten. Er is een bosrijk gebied, met veel wilgenbomen en er zijn grote rietland te vinden. Voorland kent waterrijk gebied, maar ook open stukken waar alleen lage struiken groeien. Deze afwisseling in het landschap maakt het dat er ook veel verschillende diersoorten naar Voorland komen. Er zijn bijvoorbeeld veel insecten en vlinders. Dit maakt, samen met de waterrijke omgeving, dat er ook veel vogels in het gebied te vinden zijn. Broedplekken en voedsel is er in overvloed. Daarnaast leven er op Voorland vossen en reeën.

Struinen door Voorland

Deze variatie aan flora en fauna maakt Voorland een aantrekkelijk natuurgebied voor recreanten. Vooral mensen uit de directe omgeving zijn hier vaak te vinden. Ze laten hun hond uit of maken een fietstocht door het gebied. Er zijn zowel korte ommetjes als lange struintochten te maken op Voorland. Ook paardrijders zijn vaak geziene gasten, voor hen zijn er geen speciale ruiterpaden, maar ze rijden kriskras door het gebied.

Herinrichting voor Natuurboulevard

Aangezien Voorland deel gaat uitmaken van de Natuurboulevard die van Amsterdam naar Almere loopt, wordt het gebied heringericht. Om aan te sluiten bij deze ecologische infrastructuur wordt Voorland op de schop genomen. Een belangrijk onderdeel hierbij is de entree. Waar Voorland nu vooral bezocht wordt door bekenden die de weg kennen, moet het natuurgebied voor meer mensen aantrekkelijker worden. Een vernieuwde entree met informatieborden en een parkeerplaats maakt daar deel van uit.

Publicatiedatum: 30/05/2012