Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Verdwenen huizen van stand in Muiderberg

Muiderberg was lange tijd een populaire bestemming voor dagjesmensen. Zij bezochten het Zuiderzeestrand en de bijzondere echo. Muiderberg had echter ook al vroeg aantrekkingskracht op de rijkere Amsterdammers die werden aangetrokken door de rust en schoonheid van het dorp. Deze rijke stedelingen bouwden vanaf de zeventiende eeuw op de door heide en struikgewas begroeide heuvel hun tweede woningen, een buitenplaats genaamd, zoals deze ook in grote getale aan de Vecht te vinden waren.

Rustrijk

Een van deze landgoederen was Rustrijk, gelegen in het Echobos. Vanaf 1701 was er op deze plek een herenhuis te vinden, maar in 1780 was er pas echt sprake van een landgoed met onder andere een herenhuis, hofstede, koetshuis, paardenstalling, tuinkoepel en oranjerie. In de oranjerie werden exotische vruchten zoals perziken en ananassen geteeld. In 1803 werd het huis uitgebreid en werd er, geheel in de stijl van deze tijd, een Engels landschapspark aangelegd met slingerbossen, lanen en boomgaarden. De buitenplaats raakte vanaf 1815 in verval. In 1834 verdwenen de laatste en oudste resten: de tuinmanswoning, koetshuis en oranjerie. Momenteel is er nauwelijks meer iets terug te vinden van de buitenplaats.

Gezicht te Muiderberg, 1761. Collectie Provinciale Atlas Noord-Holland, Noord-Hollands Archief.

Hofrust

Aan de andere kant van de Joodse begraafplaats lag ooit het landgoed Hofrust. Deze buitenplaats werd in 1857 gesloopt, doordat Mr. Lipman de grond zonder opstallen verkocht. De sloop van het landgoed moest door de koper worden toegelaten, die de grond in 1859 op zijn beurt verkocht aan de Nederlandsche Israƫlitische Hoofdsynagoge in Amsterdam. De tuinmanswoning, Rustlust genaamd, werd nog enige jaren bewoond. Dit leidde echter tot grenskwesties tussen de gemeente en de Joodse begraafplaats.

Gezicht op de Meent (nu: Brink) te Muiderberg, met geheel links huize Rustlust, 1790. Collectie Provinciale Atlas Noord-Holland, Noord-Hollands Archief.

Vergane glorie

Niet zo groots als Hofrust en Rustrijk, maar eveneens gelegen in Muiderberg waren de herenhuizen Berg en Dal, Berglust, Krakenstein, Kroonslot, Rustlust, Voorburg en Wisseloord. De laatste is de oudste herberg van Muiderberg, waar eveneens recht werd gesproken. Gezien de naam, was de plek ook in gebruik als wisselplaats voor reizigerspaarden. De naam Wisseloord is later door de eigenaar overgebracht op een nieuw gebouwd pand. Alle genoemde heren- en landhuizen zijn helaas verloren gegaan!

Publicatiedatum: 30/05/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.