Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Het mysterie van het Echobosbosbos…

Wie is de burgemeester van Wesel? ‘Ezel, Ezel’. Toch ligt het echobos niet aan de rand van Wesel, maar aan de westrand van Muiderberg. Zou de burgemeester van Muiderberg dan meneer Erg zijn? Het is te vragen aan de echomuur in het echobos. Helaas zal de muur niet antwoorden, want de muur geeft een ‘gelijksprekende echo’ en hij versterkt slechts het geluid. Dit geluid lijkt uit de grond te komen. Hoe dit komt, is niet bekend.

De echo ontdekt

Het echobos werd aangelegd rond 1800 en is vernoemd naar de echo die in het bos te horen is op een specifieke plek. In 1613 zouden tuinlieden de echo voor het eerst hebben gehoord. Zij waren bang geworden van de echo en het duurde daarom nog enkele jaren voordat de echo getest werd.

Een ansichtkaart van de Echomuur in Muiderberg.

Toen het vast stond dat er iets hoorbaar was, werden er een halve cirkel met rieten matten en een houten schutting neergezet om de echo te versterken. Deze werd later vervangen door de echomuur. Sommige beweren echter dat de muur werd gebouwd als omheining van een groentetuin.

Kaart van Muiderberg rond 1900 met links het Echobos.

‘Wonder van deez dreven’

De echo in het bos was aan het begin van de twintigste eeuw al een bijzondere attractie. Om de echo te horen, werd het volgende gedicht voorgedragen aan de nieuwsgierigen door de ‘echo-oproeper’: ‘O, echo, wonder van deez dreven, reeds eeuwen hield gij krachtig stand. Wat ook verging, gij zijt gebleven, nog roemt men u in ieder land’. De stem klonk galmend en leek uit de grond te komen.

Aan de vijver in het Echobos. Een ansichtkaart van Muiderberg.

On-ontrafeld mysterie

De echo werkt alleen als de spreker op een specifieke plek tussen het perkje en de poort staat en er niet meer dan 25 toehoorders zijn. Het is echter nog steeds onbekend hoe de echo werkt. Interessant om te weten is dat er tussen de 30 en 80 meter onder de grond verschillende watergangen lopen. Daarnaast is er onder de grond een smalle loodrechte ruimte, mogelijk ooit ontstaan door een aardbeving.

De echomuur was er in 2011 nog erg slecht aan toe.

Door: Veronique Rap

Publicatiedatum: 20/05/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.