Den Oever

De Vikingen komen naar Wieringen Een skeletvondst en een zwaard op de Geste De Michaelskerk in Oosterland Informatiecentrum Vikingen op Wieringen te Den Oever Vuurtoren Den Oever Afsluitdijk. Dat kan, omdat er nu een moderne, rechte vierbaansweg over de dijk gaat. Ruim tachtig jaar geleden was die weg er nog niet. De overtocht ging toen absoluut nog niet zo snel …">Stapvoets over de Afsluitdijk Avontuur aan de Afsluitdijk Afsluitdijk is een uniek bouwwerk. De dijk veranderde de onberekenbare Zuiderzee in het kalme IJsselmeer. Nu de Afsluitdijk ruim acht decennia oud is, gaat hij op zijn beurt ingrijpend veranderen. De komende jaren krijgt de grootste d">Noordkop: de Afsluitdijk

De Vikingen komen naar Wieringen

Vikingen zijn naar Wieringen komen zeilen. Dit eiland was een tussenstop op hun (roof)tochten. De zilverschat van een Viking is op Wieringen opgegraven. Meer weten? Kom naar het Viking Informatiecentrum in Den Oever.

>

Een skeletvondst en een zwaard op de Geste in Den Oever

In 1937 werd begonnen met de bouw van vier betonnen genieloodsen aan de Gesterweg in Den Oever op Wieringen. Deze loodsen waren bedoeld voor de opslag van munitie en andere noodzakelijke materialen voor de Stelling van Den Oever. Deze stelling bestond uit betonnen bunkers op de sluiseilanden bij Den Oever. De stelling beschermde de sluizen en verhinderde de doorgang naar de Kop van Noord-Holland. Bij de voorbereidende werkzaamheden werden skeletten en een zwaard gevonden.

>

Een skeletvondst en een zwaard op de Geste

In 1937 werd begonnen met de bouw van vier betonnen genieloodsen aan de Gesterweg in Den Oever op Wieringen. Deze loodsen waren bedoeld voor de opslag van munitie en andere noodzakelijke materialen voor de Stelling van Den Oever. Deze stelling bestond uit betonnen bunkers op de sluiseilanden bij Den Oever. De stelling beschermde de sluizen en verhinderde de doorgang naar de Kop van Noord-Holland. Bij de voorbereidende werkzaamheden werden skeletten en een zwaard gevonden.

Lees meer

>

De verdwenen schans van Wieringen

Net als op Texel heeft ook Wieringen tijdens de Tachtigjarige Oorlog een schans gehad. Van deze schans is echter weinig bekend. De schans die de toegang tot het eiland aan de oostzijde moest verdedigen zou rond 1574 even ten zuiden van Den Oever zijn opgeworpen. Op een kaart uit 1778 staat de schans nog ingetekend, maar in de negentiende eeuw is hij uit het kaartbeeld verdwenen.

>

De Michaelskerk in Oosterland

De Michaelskerk is het oudste gebouw op Wieringen. De bouwvorm wijst erop dat het schip van de kerk al rond 1100 gebouwd moet zijn. Het is namelijk volledig opgetrokken uit tufsteen, een natuursteensoort. Vanaf de dertiende eeuw ging men in baksteen bouwen. De toren is jonger dan het schip en dateert uit de 13e eeuw. De bakstenen spits is er weer later opgezet, vermoedelijk in de 17e eeuw. Al ruim voor 1100 was er een kerk in Oosterland. We weten dit uit de oudste bewaard gebleven documenten over Wieringen waarin sprake is van een tweetal kerken op Wieringen in de 9e eeuw, al weten we niet exact waar die stonden.

>

Informatiecentrum Vikingen op Wieringen te Den Oever

Sinds 1996 zijn op Wieringen drie opzienbarende zilverschatten gevonden die aan Vikingen worden toegeschreven. Dit vormde de aanleiding om een bezoekerscentrum op te richten met informatie over de aanwezigheid van de Vikingen in het verleden. Het centrum te Den Oever bestaat sinds 2004 en is geopend op woensdag, zaterdag en zondag. Hier is een replica te bewonderen van de eerste vondst, die bestond uit zilveren sieraden. Daarnaast liggen de tweede en de derde vondst die wel op Wieringen zijn gebleven met veel zilveren munten.

>

Vuurtoren Den Oever

De gietijzeren vuurtoren op de Afsluitdijk en nabij Den Oever is een tastbare herinnering aan de tijd dat Wieringen nog een eiland was. Bakens, lichtopstanden en vuurtorens waren van groot belang voor de visserij en scheepvaart op Zuiderzee en Waddenzee.

>

Stapvoets over de Afsluitdijk

Sinds 1 maart 2011 mogen we 130 km rijden op de Afsluitdijk. Dat kan, omdat er nu een moderne, rechte vierbaansweg over de dijk gaat. Ruim tachtig jaar geleden was die weg er nog niet. De overtocht ging toen absoluut nog niet zo snel …

>

Avontuur aan de Afsluitdijk

Als in 1932 de Afsluitdijk voltooid is, is het inwonertal van Wieringen verdubbeld tot zesduizend. Rond 1920, Wieringen is op dat moment nog een eiland, is het aantal ‘slechts’ drieduizend. De verdubbeling komt onder andere door de toestroom van dijkwerkers en hun gezinnen. De aanleg van de Afsluitdijk bezorgt de volwassenen werk en de kinderen een avontuurlijk leven.

>

Noordkop: de Afsluitdijk

De Afsluitdijk is een uniek bouwwerk. De dijk veranderde de onberekenbare Zuiderzee in het kalme IJsselmeer. Nu de Afsluitdijk ruim acht decennia oud is, gaat hij op zijn beurt ingrijpend veranderen. De komende jaren krijgt de grootste dijk van het land een grondige opknapbeurt.

>