Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Callantsoog

Bijzondere (bij)namen: Kop van Noord-Holland Groothoffs vanille-ijs Eerste naaktstrand van Nederland bij Callantsoog Musketplaatje maakt vondst Engelse soldaat compleet De zooi van de ene generatie is de schat van de volgende Opgraving Engelse soldaat uit 1799 Friso ten Holt schildert Elfstedentochtwinter “I walk in the valley of death …” Verbrande molens tijdens de invasie van 1799

Bijzondere (bij)namen: Kop van Noord-Holland

Noord-Holland kent veel plaatsen met bijzondere namen. Van sommige is de oorsprong snel vast te stellen, bij andere is het nodig om wat dieper te graven in het verleden. In deze serie verhalen onderzoeken we elke maand een andere regio van onze provincie, om achter de herkomst van de lokale plaatsnamen én bijnamen van de inwoners te komen. Deze maand: de Kop van Noord-Holland.

>

Groothoffs vanille-ijs

Groothoffs ijskar was aan het begin van de vorige eeuw een begrip in de omgeving van Schoorl, Camperduin en Callantsoog. In de zomermaanden deden Willem Groothoff en zijn jongere broer Harrie goede zaken op straat en op het strand.

>

Eerste naaktstrand van Nederland bij Callantsoog

In 1973 vond er een ware revolutie voor Nederlandse naturisten plaats, toen het Noord-Hollandse dorp Callantsoog als eerste een gelegaliseerd naaktstrand kreeg. Maar dat ging niet zonder slag of stoot.

>

Musketplaatje maakt vondst Engelse soldaat compleet

Tot 10 december 2012 is op de tentoonstelling ‘Expeditie Noordkop’ een 18e-eeuws musketplaatje te zien dat onlangs opdook bij werkzaamheden voor een Life-project in de Noordduinen bij Den Helder. Het musketplaatje wordt samen met andere recente archeologische vondsten tentoongesteld.

>

De zooi van de ene generatie is de schat van de volgende

Een 18e-eeuws musketplaatje dat onlangs opdook bij werkzaamheden voor een Life-project in de Noordduinen bij Den Helder was tot 10 december 2012 samen met andere recente archeologische vondsten te zien op de tentoonstelling ‘Expeditie Noordkop’ in Den Helder. Bij de werkzaamheden waren eerder botten van een Engelse soldaat gevonden. Dit inmiddels beroemde skelet was ook te zien op de tentoonstelling. Bij de presentatie van de nieuwe vondsten, op dinsdag 25 september 2012, gaf archeoloog Esther Poulus van Hollandia Archeologen de hieronder staande toelichting.

>

Opgraving Engelse soldaat uit 1799

In Noord-Holland is voor het eerst een graf uit de Franse tijd wetenschappelijk onderzocht. Tijdens het onderzoek kwamen zeer belangwekkende gegevens naar voren over een vergeten episode uit de vaderlandse historie.

>

Friso ten Holt schildert Elfstedentochtwinter

Het was koud, heel erg koud in januari en februari 1985. Nederland was gevat in een ijzige greep die al decennia niet meer was voorgekomen. Deze fantastische winter werd bekroond met een Elfstedentocht op 21 februari. Tijdens die lange vorstperiode schilderde Friso ten Holt dit gezicht op de besneeuwde velden bij zijn woonplaats Callantsoog met de duinen in het verschiet. Zo’n schilderij mag natuurlijk in de collectie van kustbeheerder Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier niet ontbreken.

>

“I walk in the valley of death …”

Laten we hem maar even ‘George’ noemen, naar koning George de Derde, wie hij diende. Een van de 32.000 (!) Engelse soldaten die bij de Engels-Russische invasie op 27 augustus 1799 aan land waren gezet door een armada van ruim 150 vaartuigen. Daar stond hij dan op het strand bij Groote Keeten op een zonovergoten dag, niet wetend hoe snel het eind zou komen.

>

Verbrande molens tijdens de invasie van 1799

Op 27 augustus 1799 landde een groot Engels leger op het strand bij Callantsoog. Wat later arriveerde er ook nog een grote Russische strijdmacht. Doel van deze invasie was het herstel van het bewind van de oude bondgenoot prins Willem V.

>