Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Aftermovie: Oneindig Noord-Holland on tour 2023

Ook dit jaar trok de redactie van Oneindig Noord-Holland de provincie in. We bezochten Purmerend, Naarden, Den Helder en Haarlem om alle Noord-Hollanders te laten kennismaken met de geschiedenis van hun provincie. Bekijk de aftermovie van de tour en beleef onze avonturen mee!

De aftrap van onze tour vond plaats op zondag 22 januari tijdens de Historische Markt van de Vereniging Historisch Purmerend. Om het jaar wordt de markt door de historische vereniging georganiseerd, maar door corona liet een nieuwe editie drie jaar op zich wachten. Aan de hoge opkomst was te zien dat de Historische Markt wordt gewaardeerd door de inwoners van Purmerend en de Beemster. Bij de informatiestand van Oneindig Noord-Holland deden dan ook veel bezoekers mee met de geschiedenisquiz over Purmerend.

Bente Schonewille achter de stand van Oneindig Noord-Holland. Er waren veel deelnemers voor onze geschiedenisquiz over Purmerend. Foto: Judith van Amelsvoort, 2023.

Schuttersdag in het Nederlands Vestingmuseum

Op 19 maart 2023 was het feest in het Nederlands Vestingmuseum, tijdens een éxtra speciale editie van de maandelijkse Schuttersdag! De kanonniers brachten samen met het 85ème Régiment d’Infanterie de Ligne en de redactie van Oneindig Noord-Holland levende geschiedenis uit de tijd van Napoleon naar het museum. Bezoekers konden hun kennis testen over de geschiedenis van Naarden in onze historische quiz. Voor de kleinsten waren er kleurplaten, historische spelletjes en een spannende speurtocht.

De redactie van Oneindig Noord-Holland geheel in stijl, in Napoleontische kleding! Van links naar rechts: Sarah Remmerts de Vries, Marit Eisses en Judith van Amelsvoort.

Sail Den Helder

Op een regenachtige zomerdag bezochten we Sail Den Helder in de kop van Noord-Holland. Een enorm terrein vol kramen, podia en muziek, waar de redactie in een pagodetent van de provincie Noord-Holland mocht staan. Redactieleden Judith en Maartje stonden klaar om bezoekers alles te vertellen over de website en de geschiedenis van Noord-Holland. Sommigen probeerden onze geschiedenisquiz over Den Helder en de Marine. Maar de meeste bezoekers stortten zich op het maken van scheepsknopen, het vouwen van papieren bootjes en het vangen van plastic eendjes.

Open Monumentendag

Op zondag 10 september was Oneindig Noord-Holland welkom in het Provinciehuis van Noord-Holland: Paviljoen Welgelegen! Ter ere van haar beroemdste bewoner Lodewijk Napoleon waren de redactieleden gekleed in prachtige Empire japonnen. Tijdens Open Monumentendag konden bezoekers het paviljoen verkennen, onze geschiedenisquiz doen of zich net als de redactie verkleden met historische accessoires. Vele dames en heren gingen in napoleontische stijl op de foto in de prachtige muzieksalon. Een onvergetelijke dag!

Redacteuren Maartje en Judith in Napoleontische kleding in de blauwe muzieksalon.

Geschiedenis Festival

We sloten de tour door Noord-Holland af tijdens het Geschiedenis Festival op zaterdag 7 oktober. Één van de festivallocaties was de Janskerk in Haarlem. In het archiefcafé van het Noord-Hollands Archief kon iedereen (ook zonder ticket) bij onze stand langskomen. Naast ons stond conservator Alexander de Bruin klaar om ‘Tussen Kunst & Kitsch’ kunstwerken te bekijken en duiden.

Bezoekers kwamen enthousiast af op onze zestiende-eeuwse kaart, waarop ze Haarlem én hun eigen woonplaats mochten aanwijzen. Ook deden veel mensen mee met onze prijsvraag om een boek te winnen en bleek uit onze geschiedenisquiz dat het wel goed zat met de historische kennis van de bezoekers!

Redacteuren Judith en Marit tijdens het Geschiedenis Festival in het Noord-Hollands Archief.

ONH on tour 2024

Inmiddels heeft de redactie van Oneindig Noord-Holland haar blik gericht op volgend jaar. Dan zullen we weer andere plekken in de provincie aandoen om Noord-Hollanders te laten kennismaken met de geschiedenis van Noord-Holland. Weet u een evenement waar Oneindig Noord-Holland écht niet mag ontbreken? Tip de redactie dan via redactie@onh.nl.

Publicatiedatum: 05/12/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.