Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Open Monumentendag: ONH in Paviljoen Welgelegen

Tijdens Open Monumentendag op zondag 10 september is de redactie van Oneindig Noord-Holland te vinden in het Provinciehuis van Noord-Holland. Bezoekers kunnen meedoen aan een spannende geschiedenisquiz over Lodewijk Napoleon, Paviljoen Welgelegen verkennen of de redactieleden het hemd van het lijf vragen over de geschiedenis van Noord-Holland. Dit doet de redactie natuurlijk geheel in stijl, in Napoleontische kleding!

Rondleidingen

Een bezoek aan het paviljoen brengt het verleden tot leven. Dit monumentale pand werd aan het eind van de achttiende eeuw gebouwd door de Amsterdamse bankier Henry Hope. Er zijn rijk gedecoreerde vertrekken te zien met meubels die zoveel mogelijk in originele staat zijn teruggebracht. Bezoekers kunnen het gebouw bekijken en ronddwalen door verschillende vertrekken. Zij kunnen zien waar het provinciebestuur vergadert en hoe voormalige bewoners als Lodewijk Napoleon woonden. Vrijwilligers verzorgen rondleidingen. Op zaterdag starten de rondleidingen om 11.30 uur. Op zondag om 12.00 uur.

Hemelbed in Paviljoen Welgelegen. Foto: Sarah Remmerts de Vries, 2021.

Tentoonstellingen

Er zijn twee tentoonstellingen te zien: een historische tentoonstelling over de Paviljoen welgelegen en de expositie “Slavernij. Stemmen uit het Verleden”. De expositie biedt een diepgaand inzicht in het familieverhaal van maker en gastcurator Winston Brandon. Op zaterdag 9 september kunnen bezoekers tussen 13.00 en 14.00 een korte lezing bijwonen van de gastcurator. De lezing duurt 20 minuten en wordt 3 keer gegeven. Aanmelden is niet nodig.

Op zaterdag 9 september wordt er een beeld van beeldend kunstenaar Marianne Lammersen onthuld. Het beeld, genaamd ‘future sTREEts’ staat symbool voor hoe we omgaan met groen in de omgeving waarin wij wonen. Iedereen die de presentatie wil bijwonen is vanaf 16:00 uur welkom in de tuin van het provinciehuis (aan de kant van de Dreef).

ONH in Paviljoen Welgelegen

Wandel door de prachtige vertrekken, bewonder de muzieksalon en bezoek de stand van Oneindig Noord-Holland. De redactie staat hier klaar om alles te vertellen over dit online platform, waarop een grote verzameling historische verhalen, nieuwsartikelen, erfgoedactiviteiten en video’s te vinden is. Ook kun je je historische kennis over Lodewijk Napoleon testen in een geschiedenisquiz, deelnemen aan een prijsvraag en met het hele gezin historische spelletjes spelen.

Paviljoen Welgelegen is tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 9 september van 11-17 en op zondag 10 september van 12-17 uur geopend. De redactie van Oneindig Noord-Holland is er op zondag te vinden. Kom je ook een kijkje nemen? Dan zien we je daar!

Over ONH on Tour

Ook dit jaar trekt de redactie van Oneindig Noord-Holland de provincie in. In 2023 bezoeken we Purmerend, Naarden, Den Helder, Haarlem en Weesp om alle Noord-Hollanders te laten kennismaken met de geschiedenis van hun provincie. Bekijk hieronder onze aftermovie van vorig jaar en beleef onze avonturen mee!

Weet u een evenement waar Oneindig Noord-Holland écht niet mag ontbreken? Tip de redactie dan via redactie@onh.nl.

Kijk hier voor meer informatie over Open Monumentendag 2023. Informatie over het paviljoen is te vinden op www.noord-holland.nl/welgelegen.

Publicatiedatum: 04/09/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.