Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Werf35: van pillenfabriek tot medianest

Het industriële complex aan de Hilversumse Mussenstraat kent een turbulente geschiedenis. Van farmaceutische fabriek en gemeentewerf is het sinds kort een thuis voor digitale creatievelingen.

Op 8 mei 1929 besloot de gemeenteraad van Hilversum tot aankoop van een groot industrieel complex aan de Oosterengweg en Liebergerweg. Op het terrein stond één van de oudste industriële gebouwen van Hilversum: de in 1916 gebouwde Pleisterfabriek. De fabriek dankte deze naam aan zijn functie, er werden namelijk tabletten en pleisters geproduceerd door de Koninklijke Farmaceutische Handels Vereeniging. Tussen 1917 en 1924 verrezen naast de Pleisterfabriek andere fabriekshallen met karakteristieke sheddaken op het terrein.

Vuilniswagen GR 10 met paard op de gemeentewerf aan de Mussenstraat. Een werknemer doet voor hoe vuil uit de huisvuilemmers in de wagen gestort wordt, 1932. Collectie Streekarchief Gooi en Vechtstreek.

Na het vertrek van de farmaceutische fabriek kocht de gemeente het terrein in november 1929 aan. Hilversum groeide en er was een groot gebrek aan opslagplaatsen voor gemeentelijk materieel. Het fabrieksterrein werd de nieuwe gemeentewerf en ging plaats bieden aan de vuilniswagens, straatveegmachines en rioolzuigers van de Gemeentereiniging. Maar er was nog genoeg ruimte over: in een ongebruikt gebouw werd een deel van een school ondergebracht; een ontwerp werd gemaakt voor een complex arbeiderswoningen op de onbebouwde delen. Het terrein werd in 1930 officieel omgedoopt in ‘Dienstgebouwen Ooster Eng’, maar stond simpelweg bekend als de ‘gemeentewerf’.

Ford trekker met oplegger op de gemeentewerf aan de Mussenstraat, 1932. Collectie Streekarchief Gooi en Vechtstreek.

Creatief complex

Bijna alle gebouwen van de farmaceutische fabriek zijn nog steeds aanwezig op het terrein, dat tegenwoordig het adres Mussenstraat heeft. Omdat het complex niet meer aan de huidige eigen voldeed, heeft de gemeente de werf in 2011 verlaten. Een jaar later is het terrein overgenomen door Medianest B.V. en heeft Spil Games zijn intrek genomen in dit stukje industrieel erfgoed. Samen met architectenbureau Fritz hebben zij het complex getransformeerd tot een verzamelplaats voor creatieve industrie: Werf35.

Historische luchtfoto van het terrein. Via Werf35.

Een plek waar startende ondernemers en kunstenaars een eigen werkruimte kunnen huren, maar waar ook ruimte is voor sociale evenementen. In de grote loods van de Stookplaats worden innovatieve ideeën uitgewisseld en kennis gedeeld. Het fabrieksgebouw van pillenfabrikant Roter huisvest gamebedrijven en digitale creatievelingen. De oude Pleisterfabriek biedt tot slot plaats aan restaurant Chef aan de Werf, waar je kunt eten en drinken in een industriële setting. Naar verwachting zal Werf35 de komende jaren uitgroeien tot hét medianest van Hilversum.

Kantoren in het voormalige fabrieksgebouw van de pillenfabrikant Roter. Via Werf35.

Tekst: Sarah Remmerts de Vries

Bronnen:

Publicatiedatum: 31/07/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.