Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Vondst van de maand: kinderschoenen

Elke maand presenteert Huis van Hilde, het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland, de vondst van de maand. Daar krijgen deze bijzondere bodemvondsten een eigen vitrine, op Oneindig Noord-Holland worden ze met een verhaal in het zonnetje gezet. Deze maand staan kinderschoenen centraal.

Archeologen vinden vaak schoenen terug in afvalbergen van onze verre voorouders. Het is best bijzonder dat ze leren schoenen terugvinden, want niet al het leer blijft in de grond bewaard. Alleen in natte grond vergaat het leer niet. Daarnaast werden de meeste schoenen hergebruikt, of er werden stukken uitgesneden. Dat kun je goed zien bij één van deze kinderschoenen. Als je goed kijkt zie je dat deze aan de zijkant is ingesneden, waarschijnlijk omdat het schoentje te klein was geworden. Door al dat recyclen en bijsnijden zijn alleen afgedragen schoenen bij het afval beland, dat geeft dus geen goed beeld van de schoenen uit het verleden.

Kinderschoen met een riempje voor gespsluiting en opengewerkte versiering over de hiel, 1600-1625, gevonden in Enkhuizen. Via Huis van Hilde.

Pronkschoenen

Om toch een compleet beeld te krijgen wordt ook naar schilderijen en schoenen in musea gekeken. Op schilderijen zijn schoenen vaak helemaal niet zichtbaar onder de kleding. De schoenen die wel op schilderijen te zien zijn, vinden archeologen meestal niet terug in de grond. Misschien omdat de kunstenaar de schoenen toch net iets mooier maakte dan ze echt waren?

In museumcollecties zitten vooral pronkschoenen, zoals de schoenen van stadhouder Willem II. Daarvan vinden archeologen alleen schoenzolen en soms afdrukken van het luxe leer in de modder terug. Musea geven een indruk van bijzondere dure schoenen, terwijl de archeologie een indruk geeft van alledaagse schoenen.

Kinderschoen van runderleer met riempje en gesp. Op de teen van de schoen was een reparatiestuk aanwezig, 1500-1700, gevonden in Enkhuizen. Via Huis van Hilde.

Archeologisch onderzoek

In de grond vinden we schoenen vaak in losse onderdelen. Dat maakt het onderzoek naar het materiaal en de opbouw van de schoen veel makkelijker. Deskundigen kunnen aan de hand van een paar losse onderdelen al bepalen om wat voor schoen en uit welke tijd het gaat. Daarbij spelen model, sluiting, zoolvorm en hak een rol.

Bron: Huis van Hilde.

Publicatiedatum: 25/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.