Archeologen vinden vaak schoenen terug in afvalbergen van onze verre voorouders. Het is best bijzonder dat ze leren schoenen terugvinden, want niet al het leer blijft in de grond bewaard. Alleen in natte grond vergaat het leer niet. Daarnaast werden de meeste schoenen hergebruikt, of er werden stukken uitgesneden. Dat kun je goed zien bij één van deze kinderschoenen. Als je goed kijkt zie je dat deze aan de zijkant is ingesneden, waarschijnlijk omdat het schoentje te klein was geworden. Door al dat recyclen en bijsnijden zijn alleen afgedragen schoenen bij het afval beland, dat geeft dus geen goed beeld van de schoenen uit het verleden.
Pronkschoenen
Om toch een compleet beeld te krijgen wordt ook naar schilderijen en schoenen in musea gekeken. Op schilderijen zijn schoenen vaak helemaal niet zichtbaar onder de kleding. De schoenen die wel op schilderijen te zien zijn, vinden archeologen meestal niet terug in de grond. Misschien omdat de kunstenaar de schoenen toch net iets mooier maakte dan ze echt waren?
In museumcollecties zitten vooral pronkschoenen, zoals de schoenen van stadhouder Willem II. Daarvan vinden archeologen alleen schoenzolen en soms afdrukken van het luxe leer in de modder terug. Musea geven een indruk van bijzondere dure schoenen, terwijl de archeologie een indruk geeft van alledaagse schoenen.
Archeologisch onderzoek
In de grond vinden we schoenen vaak in losse onderdelen. Dat maakt het onderzoek naar het materiaal en de opbouw van de schoen veel makkelijker. Deskundigen kunnen aan de hand van een paar losse onderdelen al bepalen om wat voor schoen en uit welke tijd het gaat. Daarbij spelen model, sluiting, zoolvorm en hak een rol.
Bron: Huis van Hilde.
Publicatiedatum: 25/06/2019
Vul deze informatie aan of geef een reactie.