Het mysterieuze pand aan de Enkhuizer Dijk

Over het pand aan Dijk 28 weten we niet zoveel. Toch speculeert men er op los: zou het een oud VOC-pakhuis zijn?

Book 1 min

Dit bijzonder diep doorlopende pakhuis met zadeldak en schuin aan de weg grenzende gevel is een rijksmonument. In de jaren twintig van de twintigste eeuw heette dit pakhuis ‘Bremen’ en werd het gebruikt door CP de Jong & Co Export. Maar er is nog geen grondig onderzoek geweest naar dit pand.

Het recentere gebruik van dit pand is wel bijzonder: 38 jaar lang huisde hier het restaurant Die Drie Haringhe. Die titel was niet zomaar gekozen! Enkhuizen was in de Gouden Eeuw de stad van de haringvangst. Daarom is het wapen van Enkhuizen een afbeelding van drie haringen met ieder een gouden ster en een gouden kroontje. De haringen staan op een schild en dat schild wordt vastgehouden door een vrouw, waarschijnlijk de stedemaagd van Enkhuizen. Het eerste zegel met haringen stamt al uit 1361, vlak nadat Enkhuizen stadsrechten kreeg.

Dijk 28 te Enkhuizen, anno 2011. Via Wikimedia.

Op dit moment kunt u er terecht voor een Thaise culinaire ervaring, in het huidige restaurant Royal Siam. Toch een mooie verwijzing naar het enige land in Zuidoost-Azie dat niet door een Europees land werd gekoloniseerd…

Dit verhaal is onderdeel van het thema Goudkust: verhalen over sporen van de Gouden Eeuw aan de West-Friese kust. Bekijk hier alle verhalen binnen dit thema.

Publicatiedatum: 20/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN