Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Vergeten helden: oude ambachten in beeld gebracht

Voor zijn nieuwe fotoserie ‘Forgotten heroes’ fotografeerde Ezra Böhm ambachtslieden door het hele land. Hij laat mensen zien die met een ongelofelijke passie en toewijding hun ambacht uitoefenen. Hun kennis en expertise is gedurende vele generaties ontwikkeld, gevormd en overdragen. Deze eeuwenoude kennis is vandaag de dag nog steeds relevant. Met deze fotoserie laat Ezra zien hoe belangrijk het is om deze oude ambachten te behouden.

Fotograaf Ezra Böhm presenteert een nieuwe fotoserie over de oude ambachten van ons land, genaamd ‘Forgotten Heroes‘. De serie geeft een kritische blik op de hypereconomie in de huidige maatschappij en heeft als doel de uitstervende ambachten van ons land weer nieuw leven in te blazen. In een wereld waarin men bewust bezig is met duurzaamheid en houdt van eerlijke producten met een meer symbolischere waarde dan de producten uit de fabriek, vormen de oude ambachten een mooi alternatief.

Houtzaagmolen

Mede door de komst van de houtzaagmolen in 1592 werd Nederland één van de machtigste landen van de zeventiende eeuw. Voorheen kostte het minimaal 30 dagen voordat één boom was gezaagd, aangezien alles met de hand moest gebeuren. Dankzij een monopolie op deze uitvinding, was Nederland het enige land dat hout kon zagen met behulp van een molen. Zo konden er in rap tempo schepen worden gebouwd, waardoor het voor de V.O.C. mogelijk was om de grootste vloot van de wereld samen te stellen.

Houtzaagmolen. Foto: Ezra Böhm, 2022.

Stoomlocomotief

De machinist en de stoker houden van hun werk. Voor hen is de stoomlocomotief haast een levend organisme. Warmte vormt de basis van haar beweging, verschillende pijpen en tunnels regelen de circulatie, net als bij een mens. Door de kleppen op het juiste moment te openen en brandstof toe te voegen, zorgen de werkers ervoor dat het hart van de trein blijft kloppen.

Stoomlocomotief. Foto: Ezra Böhm, 2022.

Kuiperij

De kuiperij maakt tonnen die werden gebruikt voor opslag en transport van eten, drinken en producten zoals olie. Van de vijftiende tot de zeventiende eeuw waren deze tonnen essentieel voor de handel. Tegenwoordig wordt er voor de opslag voornamelijk gebruik gemaakt van metalen vaten.

Kuiperij. Foto: Ezra Böhm, 2022.

Weervisserij

De weervisserij is waarschijnlijk zo oud als de mensheid zelf. Het is een vistechniek gebaseerd op de effecten van eb en vloed. Vissen worden in de val gelokt als het water zakt. Het ambacht van de weervisserij is, mede door overbevissing van de oceanen door grote schepen, wereldwijd afgenomen. In de provincie Zeeland vinden we de laatste weervissers van de wereld. Dankzij de ‘Stichting Behoud Weervisserij’ was het mogelijk om de laatste vissersfamilie te weerhouden om te stoppen met dit ambacht. Zij zijn vastbesloten om weervisserij opnieuw op de kaart te zetten, voor toerisme en educatiedoeleinden, zodat dit ambacht niet uitsterft.

Weervisserij in Zeeland. Foto: Ezra Böhm, 2022.

De klompenmaker

De oudere generatie klompenmakers zag dat hun ambacht aan het uitsterven was. Daarom besloten zij om de jongere generatie het vak te leren voor hobbydoeleinden. Zo zorgden ze ervoor dat het ambacht levend werd gehouden en de kennis werd doorgegeven. Als dit niet was gebeurd, zou er nu geen klompenmaker meer zijn. Net als bij veel andere ambachten is de kennis niet overdraagbaar via boeken, maar moet een meester het vak uitleggen aan zijn leerling. Daarom is het belangrijk om ook hierbij het enthousiasme door te geven aan de jongere generaties, zodat het ambacht kan blijven voortbestaan.

Gerald Getkate is de vijfde generatie klompenmakers. Foto: Ezra Böhm, 2022.

De Zaanse Schans

Zaandam staat bekend om haar enorme productie, eerst door molens en later door fabrieken. De katoenindustrie vormde een belangrijk deel van haar export. Weven is een groot onderdeel hiervan. De foto’s gemaakt bij de Zaanse Schans zijn geïnspireerd op de situatie in de achttiende eeuw. De hele familie was van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan het werk. Ze produceerde textiel voor een rijke eigenaar. Het was een hard en sober bestaan, dat in schril contrast stond met het leven van hun welvarende baas.

Zaanse Schans. Foto: Ezra Böhm, 2022.

Zaanse Schans. Foto: Ezra Böhm, 2022.

De foto’s in het echt zien? Van 11 tot 17 september vindt er een expositie plaats in loods 6 bij de KNSM – laan 143, waar deze serie zal worden tentoongesteld.

De foto’s van Ezra Böhm zijn te koop via de Gallerie Warnars & Warnars in Haarlem of via Ezra zelf. Dit zijn foto’s met een beperkte oplage, die zijn geprint en gedrukt op museale kwaliteit.

Auteur: Ezra Böhm, vertaling door de redactie van Oneindig Noord-Holland.

Publicatiedatum: 29/08/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.