Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

The Movies

Bioscoop The Movies op de Haarlemmerdijk te Amsterdam brengt al meer dan 110 jaar de wereld op het grote doek. In 2020 werden de deuren gesloten voor een ingrijpende renovatie. De oudste bioscoop van Amsterdam met het karakteristieke Art Deco interieur ging op 13 maart 2023 weer open. Erfgoed specialist en fotograaf Anna Groentjes bracht een bezoek aan de ‘nieuwe’ bioscoop en sprak met medewerker Julien Staartjes.

Glimmend van trots laat Julien Staartjes, marketing & communicatie FilmHallen, FilmKoepel Haarlem en The Movies mij binnen in de naar verf en vers hout ruikende lobby van de net weer geopende The Movies. Al meer dan 110 jaar brengt de bioscoop op de Haarlemmerdijk te Amsterdam de wereld op groot doek. Gestart als filmzaal Tavenu, na twee jaar omgedoopt tot Princesse Bioscoop, vanaf de jaren 1920 bekend als Cinema Hollandia en vanaf 1971 The Movies geheten. Met het zo karakteristieke Art Deco interieur die eigenaar Pieter Goedings en zijn vrouw Wil zelf ontwierpen en bij elkaar sprokkelden in hun Movies. De filmzaal werd een succesvolle bioscoop met meer zalen voor kwalitatief betere films.

Foto links: Cinema Hollandia in 1949. Foto rechts: The Movies in 1975. | Foto links: beeldbank Stadsarchief Amsterdam (BMAB00012000117_001); foto rechts: beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (181.716).

Een magische plek in de stad

Menig Mokumer én bezoeker van buiten Amsterdam heeft warme herinneringen aan The Movies. Zo roemt burgemeester Halsema The Movies als ‘een magische plek in de stad, waar veel mensen zelf ook magische ervaringen hebben gehad’. Halsema: “Ik zie mezelf nog zitten, verliefd en wel in het donker – lang geleden.” Echter bleek magie niet genoeg toen de vijf panden die de bioscoop in feite is, zoals alle historische panden in Amsterdam onafhankelijk van elkaar begonnen te verzakken. The Movies sloot in 2020 voor een grote renovatie.

Julien Staartjes, marketing & communicatie FilmHallen, FilmKoepel Haarlem en The Movies. Foto: Anna Groentjes.

Crowdfundactie: binnen een dag meer dan 65.000 euro

Julien vertelt dat de sluiting veel beroering bracht. Eigenaren Kadir Selçuk en Alex Rutten zagen al geen optimale bioscoopbeleving met alle Corona-beperkingen maar The Movies draaide uiteindelijk prima. De verzakkingen van de verschillende gedeeltes waren echter te ingrijpend om niet te renoveren en bijna drie jaar waren de bioscoopdeuren van The Movies gesloten. Een ongekende Crowdfund-opbrengst toonde hoe erg de Amsterdammers The Movies misten. Het doel was om binnen 50 dagen 50.000 euro op te halen maar de actie bracht binnen een dag al meer dan 65.000 euro en binnen drie dagen 90.000 euro.

De nieuwe zaal 2. Foto: Anna Groentjes.

Filmcamera in entree The Movies. Foto: Anna Groentjes.

Houten lambrisering uit café Skeeve Skaes

Het Art Deco interieur geeft nog steeds een warm en gezellig gevoel maar is een stuk comfortabeler dan voor de renovatie en ook meer geschikt voor overdag. Zo geven de lichtkoepels in het plafond van het café een fijne lichtinval om eens ’s middags met een kop koffie de krant te lezen. Julien vertelt dat het team van The Movies extra zijn best heeft gedaan om de echte Movies-beleving te behouden.

Het tapijt is een replica van het originele door Goedings ontworpen tapijt. Dochter Petra had nog een stukje van het origineel waarop het nagelnieuwe tapijt is gebaseerd. En geheel in de sfeer van Pieter Goeding zijn veel interieur onderdelen bijeengesprokkeld van andere plekken. De houten lambrisering is bijvoorbeeld uit de boedel van het in 2014 gesloten café Skeeve Skaes bij de Amsterdamse kunstijsbaan ‘Jaap Edenbaan’.

De grote zaal van The Movies met kenmerkende Art Deco elementen. Foto: Anna Groentjes.

De grote zaal van The Movies met kenmerkende Art Deco elementen. Foto: Anna Groentjes.

Nooit meer dekentjes in de winter en deodorant in de zomer

Maar het gaat natuurlijk om de filmbeleving bij The Movies. Bij binnenkomst in de grote zaal krijg ik zoals altijd kippenvel van plezier. Er lijkt niet veel veranderd maar is stiekem een heleboel verbetert. Nieuw doek, laserprojectoren en comfortabele stoelen maar ook een geheel vernieuwd luchtbehandelingssysteem om veilig en aangenaam naar de film te blijven gaan. Nooit meer dekentjes in de winter en deodorant in de zomer.

Ook de andere zalen zijn stevig aangepakt. Zaal 2 is in plaats van een pijpenla nu een brede en ondiepe zaal en kun je door de verbeterde zichtlijnen zeker geen last hebben van een grote krullenbol op de rij voor je. Ik kan niet wachten op de première van de nieuwste Wes Anderson bij The Movies!

Zicht op de Haarlemmerstraat. Foto: Anna Groentjes.

Exterieur The Movies in april 2023. Foto: Anna Groentjes.

Auteur: Anna Groentjes, met dank aan Julien Staartjes en het team van The Movies.

Bronnen:

  • www.themovies.nl
  • Het Parool d.d. 9 maart 2023 en 12 maart 2013.
  • Gemeente Amsterdam, erfgoed van de week d.d. 23 maart 2023.
  • Jolanda Visser, The Movies – geschiedenis van Amsterdams oudste bioscoop. Te koop via www.themovies.nl en aan de kassa bij The Movies.

Publicatiedatum: 01/05/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.