Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

The Movies, de oudste bioscoop van Amsterdam

Het is druk bij de bioscoop. De kaartverkoop voor de nieuwste film is zojuist begonnen. De dames en heren zijn chique gekleed, ze gaan samen een avondje uit. Eenmaal binnen word je door een dame met een zaklantaarn naar je plek begeleid. In de jaren dertig is er nog geen televisie en de bioscoop heeft een unieke positie.

Oudste bioscoop

Opgericht in 1912 onder de naam Bioscoop Tavenu, is bioscoop The Movies aan de Haarlemmerdijk de oudste nog in gebruik zijnde bioscoop van Amsterdam. De naam wordt nog een keer gewijzigd naar Cinema Hollandia en pas in 1971 krijgt de bioscoop zijn huidige naam. Tot de Tweede Wereldoorlog fungeert de bioscoop als buurtcinema: grote films worden eerst vertoond in de bioscopen in de stad en daarna komen ze naar de kleine zaaltjes in de buurtbioscopen.

The Movies, de oudste – nog bestaande – bioscoop van Amsterdam. Beeld: www.straatkaart.nl

The Movies

In de jaren zeventig van de vorige eeuw wordt de bioscoop verkocht aan Pieter Goedings. Hij wil de naam veranderen in Piccadilly maar kiest uiteindelijk toch voor de naam The Movies. Goedings wil het Art Deco interieur behouden en The Movies krijgt hierdoor de bijnaam ‘Klein Tuschinski’. Het programma, dat tot dan toe vooral actiefilms omvat, verandert naar kwalitatief betere films.

Cinema Hollandia. Beeld: Stadsarchief Amsterdam.

Uitbreiding

De zaken gaan goed bij de bioscoop en al snel koopt Goedings een aantal naastgelegen panden. Hierdoor kunnen drie extra zalen gerealiseerd worden. Bovendien komt er een bar in de foyer. In 1989 verkoopt Goedings de bioscoop aan enkele beleggers en komt er nog een zaal bij en een restaurant. In 2013 wordt een tweede Movies geopend in Dordrecht.

The Movies in 1990. Beeld: Stadsarchief Amsterdam.

Arthouse

The Movies is te typeren als een theater voor arthouse-films. De films die er vertoond worden hebben vooral een meer cultureel karakter. Binnen dit genre is er een gevarieerde mix van titels, van toegankelijke ‘sterrenfilms’ tot echte filmkunst en af en toe speciale festivalprogramma’s. Ook worden er af en toe kinder- en familiefilms vertoond. De visie van de bioscoop is dat met een goede programmering rekening gehouden moet worden met het publiek. Men wil een grote aantrekkingskracht uitoefenen op het publiek om naar de film te gaan en inspelen op zijn wensen.

Zaal 2 in The Movies. Beeld: Stadsarchief Amsterdam.

Publicatiedatum: 28/06/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.