Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Pieter Frederick van Os

Werkpaarden, trekpaarden of renpaarden, het was kunstschilder Pieter Frederick van Os (Amsterdam, 8 oktober 1808 – Haarlem, 31 maart 1892) om het even. Als zoon van de kunstschilder Pieter Gerardus van Os, trad Pieter Frederick in zijn voetsporen. Hij specialiseerde zich in het schilderen van dieren, waarbij paarden zijn favoriet waren.

De Familie van Os

De familie van Pieter Frederick van Os was een bekend kunstenaarsgeslacht, waarvan Jan van Os de stamvader was. Jan was niet alleen kunstschilder, maar schreef ook toneelstukken en gedichten. Zijn vrouw Susanna de la Croix, die naar verluidt doofstom was, schilderde portretten. Hun kinderen kregen deze kunstvorm met de paplepel ingegoten.Pieter Gerardus, de vader van Pieter Frederick, legde zich toe op het schilderen van landschappen met vee, waarbij hij zich liet inspireren door de kunstschilder Paulus Potter. Ook de broer van Pieter Gerardus, Georgius Jacobus Johannes, schilderde landschappen, evenals  hun zus Maria Margaretha van Os.

A Groom Tending the Horses, Willem Frederick van Os. Bron: Wikimedia Commons

Dierenschilder

Nadat Pieter Frederick zijn opleiding voltooide bij zijn vader, ging hij op reis door Gelderland, Belgiè en Duitsland. Na zijn terugkomst in 1839 vestigde hij zich in Haarlem. Hij ontwikkelde zich tot een geliefd dierenschilder en droeg vaak zijn steentje bij aan de kunstwerken van zijn schildervrienden. Hij voorzag hun landschappen van paarden en honden.

Twee Honden bij een Kar, Pieter Frederick van Os. Bron: Wikimedia Commons

Het Losgebroken Paard Beteugeld, Pieter Frederick van Os. Bron: Wikimedia Commons

Invloed & Erfenis

In zijn Haarlemse atelier leidde Pieter Frederick leerlingen op, waaronder de befaamde Anton Mauve, een van de oprichters van de Larense school. De kunstwerken van Pieter Frederick en zijn familieleden zijn terug te vinden in diverse Nederlandse musea als het Boijmans van Beuningen en het Gemeentemuseum in Den Haag.Doordat de familie van Os nieuwe ontwikkelingen in de schilderkunst van landschappen en stillevens mogelijk maakten en hun technieken en stijl doorgaven aan hun leerlingen, leverden zij een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse schilderkunst in de negentiende eeuw.

Het atelier van de Haarlemse schilder Pieter Frederik van Os, de leermeester van Mauve. De kamer werd later de Oudheidkamer op het stadhuis te Haarlem. Voor een schouw bekijkt een geknielde figuur een passepartout met tekeningen. Links aan de muur hangen verschillende tekeningen met naaktstudies en een schilderij van een landschap. Boven de haard een gewei. Schilder: Anton Mauve, ca. 1856 – ca. 1857. Collectie Rijksmuseum, objectnummer: SK-A-2436

Auteur: Eva Bleeker

Bronnen

Pieter Frederick van Os
Simonis & Buunk – Pieter Frederick van Os
Rehs Galleries

Publicatiedatum: 19/05/2015

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.