Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

William Merritt Chase

"Mijn God, ik ga liever naar Europa dan naar de hemel", antwoordde kunstschilder William Merritt Chase in 1871 op de vraag van een groep zakenlieden of hij in Europa wilde gaan studeren met een beurs op hun kosten. Hij vertrok naar München en volgde daar onderwijs aan de Academie voor Schone Kunsten. Tijdens zijn reizen naar Europa moet de kunstschilder Nederland vaak hebben bezocht, omdat hij er meerdere werken heeft geschilderd.

William Merritt Chase werd geboren in november 1849 in Williamsbug in Indiana, als de zoon van een damesschoenmaker. Zijn vader had gehoopt dat zijn zoon hem zou opvolgen, maar deze had andere plannen voor ogen. Hij ging studeren aan de National Academy of Design in New York.

Gezicht op een gracht in Holland, William Merritt Chase

Gezicht op een gracht in Holland, William Merritt Chase. Bron: RKD.

Europese Inspiratie

Door zijn reis naar Europa in 1871 raakte hij geïnspireerd door de Hollandse meesters en het naturalisme van Gustave Courbet. Chase schilderde met verschillende middelen als olieverf, acrylverf, pastel en inkt en op diverse ondergronden. Ook zijn onderwerpen liepen sterk uiteen: van landschappen tot portretten en stillevens. Hij was een succesvolle exponent van het expressionisme.

Langs de Vaart, Haarlem, William Merritt Chase

Langs de Vaart, Haarlem, William Merritt Chase. Bron: RKD.

Invloedrijk

Vanaf de jaren 1880 werd docent aan de Arts Student League of New York. Later stichtte hij zijn eigen Chase School of Art en leidde hij Society of American Artist. Met een groep studenten bezocht hij in de zomer van 1903 belangrijke Europese kunstcentra, waarbij zij ook Haarlem aandeden. In 1884 bezocht  de kunstschilder een vriend in Zandvoort. Chase was lid van de National Academy of Design en de Ten American Painters, een tegenbeweging van de Society of American Artists. Hij was één van de meest invloedrijke Amerikaanse schilders van zijn generatie.

De Kust van Holland, William Merritt Chase

De Kust van Holland, William Merritt Chase. Bron: RKD.

Auteur: Eva Bleeker

Bronnen

William Merritt Chase
Heilbrunn Timieline of Art History
National Gallery of Art

Publicatiedatum: 19/05/2015

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.