De welgestelde bewoners van het Foreestenhuis

De imposante brede natuurstenen gevel spreekt voor zich: de oorspronkelijke bewoners van het Foreestenhuis moeten zeer welvarend zijn geweest.

Jacob van Foreest gaf opdracht tot de bouw van dit pand. Hij vergaarde tijdens zijn leven een groot vermogen. Hij was van 1584 tot aan zijn dood secretaris van het college van de Gecommitteerde Raden van Westfriesland. Hij was daarmee hoofdverantwoordelijke voor het dagelijks bestuur van het Noorderkwartier van Noord-Holland. Het college van deze organisatie zetelde in Hoorn en daarom bracht Jacob hier een groot deel van zijn dagen door.

De rijkdom van het geslacht Van Foreest stopte niet bij Jacob. In 1724 werd het Foreestenhuis bewoond door een van zijn nazaten: Nanning van Foreest. Nanning was op dat moment bewindhebber van de West-Indische Compagnie, burgemeester van Hoorn en verreweg de rijkste inwoner van de stad. Hij stelde zijn macht en pracht ten toon door een nieuwe, natuurstenen gevel op het Foreestenhuis te laten plaatsen.

Voorzijde van het Foreestenhuis aan de Grote Oost 43 in Hoorn, 2015. Via Wikimedia.

Niet alleen het materiaal van de gevel verraadt de rijkdom van Nanning, er zit namelijk ook veel symboliek in. In het midden van het balkonhek is het monogram van de eigenaar te zien, omgeven door twee bijlen met roedenbundels. In de klassieke oudheid was dit het symbool van hogere magistraten. Nanning nam ook het interieur onder handen. De vestibule kreeg een marmeren vloer, wanden en plafonds werden fraai gestuukt en het plafond is versierd met een prachtige schildering.

Het Foreestenhuis biedt geen onderdak meer aan rijke lieden, maar aan kerkgangers: sinds 1802 zetelt in het Foreestenhuis onder meer een kerkgemeenschap.

Dit verhaal is onderdeel van het thema Goudkust: verhalen over sporen van de Gouden Eeuw aan de West-Friese kust. Bekijk hier alle verhalen binnen dit thema.