Kunst in een uniek landschap
Van de Wint voelt zich aangetrokken door het onbestemde karakter van het 14 hectare grote gebied met restanten van bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Hij laat het exposeren in Europese musea achter zich en maakt van De Nollen zijn levenswerk. Hier vindt hij de artistieke vrijheid die hij zoekt, een plek waar hij kan experimenteren en zich kan concentreren op het proces. Van de Wint leeft voor De Nollen en sterft er onverwacht in 2006 zonder het project te voltooien.
Een oud eiland
De benaming De Nollen is al heel oud. Een nol is een opgewaaide zandheuvel of klein stuifduintje. Het terrein is van oorsprong een eilandje, dat vanaf de twaalfde eeuw is ontstaan. Project De Nollen kenmerkt zich door twee belangrijke cultuurhistorische waarden. Het gebied is een zeldzaam element in het Nederlandse landschap, omdat er bijna nergens meer een zo ver landinwaarts gelegen oogduincomplex is aan te treffen. Daarnaast bevinden zich vijfentwintig bunkers in dit oude binnenduingebied. Het is de zuidelijke uitloper van Fort Dirksz Admiraal en behoort tot de Stelling van Den Helder.
Totaalkunstwerk
De Nollen is een totaalkunstwerk dat bestaat uit schilderingen, beelden en architectonische bouwwerken, gemaakt in samenhang met het duinlandschap. De beelden en bouwsels liggen, net als de bunkers, half ondergronds in het landschap verborgen. Kunst en natuur vullen elkaar niet alleen aan, maar versterken elkaar. Ruimte, licht, kleur, schaal en maat zijn de elementen die het werk van Van de Wint bepalen.
Museum
Tegenwoordig is De Nollen een museum, met een ontvangst- en tentoonstellingsruimte waar activiteiten en lezingen gehouden worden. Oud-directeur Jacqueline van Koningsbruggen beschreef hoe ‘Aether II’, de bunker waar Ruud van de Wint ooit begonnen is aan zijn totaalkunstwerk, tot stand kwam: ‘Hij wilde heel graag een schildering creëren, een ruimte waar je in het schilderij staat, waar alleen maar licht vanuit het dak binnen zou komen. Dus het dak moest eraf, de hele bunker werd veranderd, alleen de entree bleef hetzelfde. Je daalt een klein trapje af, dan ga je door een smalle deur en ineens sta je middenin een schildering.”
Meer kunst van Ruud van de Wint
Behalve op De Nollen staan de monumentale sculpturen van Ruud van de Wint verspreid over heel Nederland, waaronder in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum op de Veluwe. Naast zijn beelden werd Van de Wint vooral bekend met zijn schilderijen voor de Tweede Kamer.
Publicatiedatum: 18/06/2013
Vul deze informatie aan of geef een reactie.