Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Het lot van de Huizer vissers

In de nacht van 13 op 14 januari 1916 voltrekt er zich rond de Zuiderzee een watersnoodramp. Een stormvloed valt samen met een hoge afvoer op de rivieren, waardoor op verschillende plaatsen de dijken doorbreken. Er komen veel mensen om het leven, waaronder vissers uit Huizen.

In de provincie Noord-Holland komen bij de watersnoodramp 19 mensen om het leven. Een aantal schepen komt in de problemen ten gevolge van de stormachtige wind of zinkt, wat nog eens 32 doden ten gevolge heeft. Eén van hen is een Huizer visser die in de buurt van Hoorn is verdronken. Zijn zoon moest hem gaan identificeren. De visser had twee knikkers in zijn broekzak en had al eerder tegen zijn zoon gezegd: “als ik ooit verdrink en gevonden wordt, dan kun je me daaraan herkennen.”

Het vissersmonument.

Het vissersmonument. Het monument herinnert aan de vele omgekomen Huizer vissers.

Uit armoede toch de zee op

De Zuiderzee werd vaak geteisterd door stormen en hoog water, wat tot dodelijke ongelukken met vissersboten leidde. Dit weerhield de Huizer vissers echter niet om elke week weer met gevaar voor eigen leven met hun botter de Zuiderzee op te varen om te gaan vissen. Ze moesten wel. Vanwege de bittere armoede namen de Huizer vissermannen, en vaak ook jongens, de gevaren op de koop toe. Het risico om dit met de dood te moeten bekopen calculeerden zij in, omdat er nu eenmaal brood op de plank moest komen voor hun gezin.

Vader en zoon Veerman verdronken

Op 9 maart 1925 was op kleine afstand van de Huizer haven de botter van de familie Veerman omgeslagen in een zware sneeuwstorm. De zestigjarige visserman Izaak Veerman kwam daarbij direct om het leven. Zijn drieëntwintigjarige zoon Pieter probeerde nog naar een naburige botter te zwemmen, maar bezweek in het ijskoude water.

Vrouw Veerman bleef alleen achter. Ze moest heel hard werken om nog rond te komen. Het Huizer Melkmeisje kwam daarom geregeld bij haar langs. Het meisje liet zich echter nooit zien. Meerdere weduwen beschrijven dezelfde ervaring wanneer ze weer eens een kannetje heerlijke romige melk op de stoep aantroffen. De straat was altijd verlaten en allen spreken ze over een gouden zweem van licht.

Botter HZ 52 van de Veermannen uit Huizen op de Zuiderzee vergaan.

Botter HZ 52 van de Veermannen uit Huizen op de Zuiderzee vergaan. Beeld: huizerbotters.nl

Het monument

Op zaterdag 1 oktober 2011 werd het vissersmonument onthuld. Het monument herinnert aan de omgekomen Huizer vissers. “Deze zeilen symboliseren de kracht en het doorzettingsvermogen van de vissers” staat op de steen bij het monument gebeiteld. Het kunstwerk van de beeldhouwer Michiel Linders is een initiatief van Rotary Huizen –  Oostermeent.

Auteur: Kirsten Kouwenhoven

Bronnen

http://www.echo.nl/nb-hu/buurt/redactie/884364/laat.monument.maar.komen/
http://www.echo.nl/nb-hu/buurt/redactie/881741/wethouder.janny.bakker.wil.monument.voor.huizer.vissers/

Publicatiedatum: 05/02/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.