Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Het Koggehuis van Venhuizen

Het oude Koggehuis was van 1662 tot 1932 in gebruik als gemeentehuis van Venhuizen. Zo'n vijftig jaar later werd haar historische functie weer in ere hersteld.

In 1970 werd Venhuizen samengevoegd met Schellinkhout en Wijdenes. Omdat er meer ruimte nodig was voor het bestuur, werd er gezocht naar een nieuw onderkomen voor de gemeenteambtenaren. Men overwoog het oude Koggehuis opnieuw in gebruik te nemen als gemeentehuis, het Koggehuis had namelijk van 1662 tot 1932 als gemeentehuis van Venhuizen gediend. Dit gebouw was echter te klein voor de nieuw gefuseerde gemeente, en daarom besloot men het pand ernaast, een oude stolpboerderij, te kopen.

Het oude Koggehuis van Venhuizen anno 2006. Via Wikimedia.

In 1979 werd de inmiddels vervallen stolpboerderij enorm verbouwd. Achter de stolpboerderij werd een flinke aanbouw aangelegd, die de boerderij, het Koggehuis en een nieuw gebouwd koetshuis met elkaar verbond. Zo had het gemeentebestuur genoeg werkruimte, en kreeg ook het oude Koggehuis haar historische functie als gemeentehuis weer terug.

Om de stolp een traditioneel uiterlijk te geven is er tijdens de verbouwing een ronde schoorsteen geplaatst. Ten tijde van de negentiende eeuw was dit een teken van welvaart. Op de schoorsteen werd het nieuwe wapen van de gefuseerde gemeente aangebracht. Op de dakkapel aan de voorkant van de stolp staat het traditionele schild afgebeeld, dat op de oude boerderij ook voorkwam. Zo behield de stolp zoveel mogelijk zijn authenticiteit.

Maarten Oortwijn, Gezicht te Venhuizen vanaf de Westerkerkweg, 1979. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

In 2006 fuseerde de gemeente Venhuizen opnieuw en verloor het nieuw gebouwde gemeentehuis wederom haar functie. In 2015 werd er in Hoogkarspel een nieuw stadhuis gebouwd. Toen het nieuwe gemeentehuis in functie werd genomen, werden het Koggehuis en de stolp definitief ontnomen van hun functie. Heden ten dage is de Historische Vereniging Suyder Cogge werkzaam vanuit het Koggehuis en de stolpboerderij is zoals vanouds weer bewoonbaar.

Dit verhaal is onderdeel van het thema Goudkust: verhalen over sporen van de Gouden Eeuw aan de West-Friese kust. Bekijk hier alle verhalen binnen dit thema.

Publicatiedatum: 20/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.