Venhuizen

Stolpboerderij Swanenplaats: West-Friese wijn Het Radje over de Westerbuurt Het Koggehuis van Venhuizen

Goudkustroute: Venhuizen, Schellinkhout en Westwoud

In het polderlandschap tussen Venhuizen en Schellinkhout waan je je in het verleden. De pittoreske dorpjes en historische stolpboerderijen zijn stille getuigen geweest van de welvaart van de Gouden Eeuw. Hier is het water nooit ver weg. Welkom aan de West-Friese kust: de Goudkust.

>

Het Radje over de Westerbuurt

Tijdens de Gouden Eeuw ging er veel verkeer over het water, maar hoe stak je met een boot de weg over? In de Westerbuurt in Venhuizen kon je gebruik maken van ‘Het Radje over de Westerbuurt’.

>

Het Koggehuis van Venhuizen

Het oude Koggehuis was van 1662 tot 1932 in gebruik als gemeentehuis van Venhuizen. Zo’n vijftig jaar later werd haar historische functie weer in ere hersteld.

>

Een nieuw rieten dak

De meeste stolpboerderijen hebben rieten daken. Soms met fraai uitgesneden patronen. Riet was veel voorradig in Noord-Holland. Tevens zijn rieten daken stormvast en werken isolerend. Op een stolpboerderij aan de westerbuurt in Venhuizen is het rieten dak vernieuwd. De heer Wijntjes heeft ons twee foto’s toegestuurd van deze ingrijpende klus.

>

woonhuis op De Buurt 81 in Venhuizen

Het woonhuis met voormalige werkplaats is in oorsprong vermoedelijk uit de zeventiende eeuw. In het interieur bevindt zich ook een vermoedelijk zeventiende-eeuwse schouw. Aan het eind van de negentiende eeuw is het pand verbouwd, waarbij de voor- en rechterzijgevel opnieuw zijn opgetrokken. De kleine houten schouw en de bedstedenwand in de voorkamer dateren uit dezelfde tijd. In de voormalige werkplaats was vanaf het midden van de negentiende eeuw tot de jaren zestig van de twintigste eeuw een schilderswerkplaats gevestigd. Deze is tot woonkamer verbouwd.  

Adres: De Buurt 81, Venhuizen

>

De kleiputten Zuiderdijk bij Venhuizen

De Zuiderdijk is een onderdeel van de Westfriese Omringdijk. Langs die dijk zijn enkele kleiputten te vinden. Het zijn allemaal kleine, rechthoekige meertjes die omgeven zijn door rietkragen. Enkel de kleiput bij de Nek is vierkant en heeft gediend voor het dijkherstel na de watersnood van1916. Inenkele gevallen zijn de kleiputten met elkaar verbonden waardoor er een brede sloot is ontstaan.

>

ZILVEREN STOOMGEMAAL VENHUIZEN

Ongelofelijk gedetailleerd, dat is deze zilveren voorstelling van het poldergemaal bij Venhuizen. Het geheel is allang niet meer als nieuw, maar straalt nog steeds grote klasse uit. De plaquette dateert uit 1936 en toont het oude stoomgemaal bij Venhuizen langs de Zuiderdijk van Drechterland, met links de woning van de machinist en rechts de kolenschuur. Er zit een schitterend verhaal aan vast van het afscheid van een dijkgraaf.

>