Op een idyllische plek achter de Westfriese Omringdijk vind je de Martinuskerk van Schellinkhout. De oudste delen van de kerk komen al uit de veertiende eeuw, maar in de loop van de eeuwen verrezen ook het transept, het schip en uiteindelijk de toren. De toren werd uitgerust met een klok, gemaakt in 1526 door Gerard van Wou, de meest prominente klokkengieter van Europa. In oktober 1573 was de Martinuskerk de stille getuige van een wel heel bijzondere gebeurtenis die vlakbij plaatsvond op het Hoornse Hop.
In die maand stonden de Nederlanders lijnrecht tegenover de Spanjaarden in een zeeslag. De twee tegenstanders bevonden zich op dat moment midden in de Tachtigjarige Oorlog. De katholieke koning van Spanje was destijds de wettige heerser over de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De Nederlanders kwamen in opstand omdat ze onafhankelijk wilden worden én hun eigen protestantse geloof wilden belijden.
Tijdens de zeeslag op het Hoornse Hop kwam de strijd tussen de opponenten tot een vurig hoogtepunt: de Spaanse admiraal Bossu trok begin oktober met zijn vloot op richting de Zuiderzee om een slag te leveren tegen de Hollanders. Ze werden meedogenloos in de pan gehakt dankzij de sterke tactiek van de Nederlanders en een gunstige windrichting. Admiraal Bossu werd drie jaar lang gevangen gehouden in Hoorn. Zijn zilveren pronkbeker is nog altijd te bewonderen in het Westfries Museum.
De kerk heeft tegenwoordig de status van Provinciaal Monument. Het gebouw is echter niet meer als kerk in gebruik en wordt momenteel herbestemd door BOEi.
Publicatiedatum: 20/06/2019
Vul deze informatie aan of geef een reactie.