Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Handwegkerk, eerste gereformeerde kerk Amstelveen

Aan de Handweg tussen het Oude Dorp van Amstelveen en Bovenkerk staat de Handwegkerk. Als gebouw niet zo opvallend maar wel een kerk met geschiedenis. Het is de eerste gereformeerde kerk op Amstelveense bodem. Maar de toekomst is onzeker.

In de negentiende eeuw scheidden zich twee grote groepen gelovigen af van de Nederlandse Hervormde kerk. Die zou op leerstellig gebied te verwaterd zijn. De eerste uittocht was de Afscheiding in 1834 onder leiding van ds. Hendrik de Cock. De tweede uittocht was de Doleantie in 1886 onder leiding van Abraham Kuyper. In 1892 verenigden Afscheiding en Doleantie zich onder de naam Gereformeerde Kerken in Nederland.

Afscheiding en Doleantie

De Afscheiding vond ook in Amstelveen weerklank. Er is een bericht over een bijeenkomst in 1837 aan de Amstelveense weg. Voorganger zou ds. Simon van Velzen zijn geweest. Deze werd later docent aan de Theologische Universiteit te Kampen. In 1865 werd officieel een gemeente gesticht.In 1866 kwam een kerkje gereed. Dit stond vlak bij de plaats van de huidige kerk.Het kerkje werd tot 1881 ook door mensen uit Ouderkerk aan de Amstel bezocht. In 1881 kreeg Ouderkerk een eigen kerkgebouw.Ook de Doleantie kreeg aanhang in Amstelveen. In 1892 kwam in Amstelveen de vereniging van Afscheiding en Doleantie tot stand. In 1899 kwam de Handwegkerk gereed.

45ffb6fb412fcb5f2a0502ba4a2c951fea07fa11

De kerk maakt een bescheiden indruk en valt automobilisten op de Handweg nauwelijks op. Links van de kerk schemert achter het geboomte de oude pastorie. Foto Tineke Blok

In het Samen Op Weg proces is de Handwegkerk enkele jaren opgetrokken met de hervormde Dorpskerk. Inmiddels is de Dorpskerk aan de eredienst onttrokken. Ook de toekomst van de Handwegkerk is onzeker geworden.

Auteur: Peter Lichtenveldt (m.m.v. Jan Maarten Pekelharing)

Publicatiedatum: 21/05/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.