In de negentiende eeuw scheidden zich twee grote groepen gelovigen af van de Nederlandse Hervormde kerk. Die zou op leerstellig gebied te verwaterd zijn. De eerste uittocht was de Afscheiding in 1834 onder leiding van ds. Hendrik de Cock. De tweede uittocht was de Doleantie in 1886 onder leiding van Abraham Kuyper. In 1892 verenigden Afscheiding en Doleantie zich onder de naam Gereformeerde Kerken in Nederland.
Afscheiding en Doleantie
De Afscheiding vond ook in Amstelveen weerklank. Er is een bericht over een bijeenkomst in 1837 aan de Amstelveense weg. Voorganger zou ds. Simon van Velzen zijn geweest. Deze werd later docent aan de Theologische Universiteit te Kampen. In 1865 werd officieel een gemeente gesticht.In 1866 kwam een kerkje gereed. Dit stond vlak bij de plaats van de huidige kerk.Het kerkje werd tot 1881 ook door mensen uit Ouderkerk aan de Amstel bezocht. In 1881 kreeg Ouderkerk een eigen kerkgebouw.Ook de Doleantie kreeg aanhang in Amstelveen. In 1892 kwam in Amstelveen de vereniging van Afscheiding en Doleantie tot stand. In 1899 kwam de Handwegkerk gereed.
In het Samen Op Weg proces is de Handwegkerk enkele jaren opgetrokken met de hervormde Dorpskerk. Inmiddels is de Dorpskerk aan de eredienst onttrokken. Ook de toekomst van de Handwegkerk is onzeker geworden.
Auteur: Peter Lichtenveldt (m.m.v. Jan Maarten Pekelharing)
Publicatiedatum: 21/05/2012
Vul deze informatie aan of geef een reactie.