Vanaf A9 zie je de Annakerk

Rijdend over de A9 ziet men in Amstelveen een kerk met een opvallende spitse kerktoren. Dit is de rooms-katholieke Annakerk. Of eigenlijk was, want in 2011 is de kerk aan de eredienst onttrokken. Nu is het ANNA.

Book 1 min

De Heilige Anna was de moeder van Maria, en dus de grootmoeder van Jezus. Haar verhaal staat in het Proto-Evangelie van Jacobus. Dit was een geliefd geschrift onder de Christenen in de Oudheid. Het is uiteindelijk niet opgenomen in de Bijbel. Ondanks dat heeft het verhaal een grote invloed gehad. Het verhaal vertelt dat Anna op zeer hoge leeftijd zwanger werd van Maria.

Luchtfoto. Amstelveen. Annakerk en omgeving, 1960. Beeld: Noord-Hollands Archief

Begonnen in schuur

In de jaren ’20 van de twintigste eeuw maakte Amstelveen een flinke groei door. Amstelveen viel toen onder de parochie van de H. Urbanus te Bovenkerk.  De groei van de bevolking leidde tot de oprichting van een tweede parochie. Aanvankelijk werd gekerkt in een schuurtje. Met collectes werd het geld voor de bouw van een echte kerk bij elkaar gebracht. In 1928 werd de kerk ingewijd. De Annakerk heeft een neo-gotisch aandoend interieur. Zo’n kerkgebouw leent zich natuurlijk uitstekend voor traditionele vieringen. En die is de Annakerk dan ook altijd blijven verzorgen.

Kerk 'wankelt' naast A9

Annakerk ligt pal aan de rand van de A9 die Amstelveen doorsnijdt. Voordat deze brede, diep gelegen rijksweg werd aangelegd, liep hier de provinciale weg. Foto Tineke Blok.

Doorstart als ANNA

Ook de Annakerk werd getroffen door de secularisatie en de vergrijzing. De voorgenomen verbreding en ondertunneling van de A9 zouden de afbraak van de Annakerk noodzakelijk maken. En zo werd op 8 mei 2011 de Annakerk aan de eredienst onttrokken door mgr. J.M. Punt , de bisschop van Haarlem. In 2017 werd het gebouw aangepast aan een nieuwe bestemming: ANNA. Nu is ANNA de nieuwe ontmoetingsplek in Amstelveen met events, muziek en tentoonstellingen. En een proeflokaal waar je van alles kunt eten en drinken. Met speciale aandacht voor de bieren van de Naeckte Brouwers.

Auteur: Peter Lichtenveldt (m.m.v. Jan Maarten Pekelharing)

Publicatiedatum: 21/05/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN