Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Vismarkt van Purmerend

Tot omstreeks 1880 vond op de huidige Oude Vismarkt de vismarkt plaats. Voor de droogmaking van het Beemstermeer kende Purmerend een bloeiende en lucratieve aalvisserij. Toen Purmerend in 1410 stadsrechten kreeg, hield de graaf van Holland het visrecht op de Where aan zich en daarmee dus ook de opbrengsten ervan. Dat betekende dat de graaf de pachtgelden opstreek en niet de stad.

Lucratieve aalvisserij

De aal die hier in de Where en op het Beemstermeer werd gevangen, was van een zeer goede kwaliteit en werd in schepen met open kielen levend en wel naar Londen gebracht. Hier had de stad Purmerend een eigen visbank aan de oever van de Theems, waar de aal goed geld opbracht.

De Where met visbank. Beeld: VHP.

Promotiereisje

Het blijkt dat Willem Eggert (de Heer van Purmerend) in gezelschap van graaf Willem VI in 1416 naar Londen is geweest. Misschien mede om de Purmerender aal te promoten. Naast het vetgehalte moet er nog iets anders geweest zijn wat die aal zo bijzonder maakte.

Mogelijk de smaak die naar alle waarschijnlijkheid te maken heeft met het brakke water in de veenplassen hier rondom. Het water in de Beemstermeer en de Where stond in open verbinding met de toenmalige Zuiderzee. Verschil in eb en vloed was hier ook merkbaar. De Zuiderzee had een mengsel van zout zeewater en zoet IJsselwater.

De Oude Vismarkt. Beeld: Waterlands Archief

Visbanken

Natuurlijk ging niet alle vis naar Londen maar werd ook hier in Purmerend op deze plek, die nu de Oude Vismarkt heet, de aal op de visbanken verkocht. Na de droogmaking van de Beemstermeer ging de aalvisserij voor Purmerend verloren, maar de vismarkt bleef. Weliswaar in een afgeslankte vorm.

Bekend is dat tot omstreeks 1880 de vismarkt op de huidige Oude Vismarkt gehandhaafd bleef voor verse vis en op de Weerwal aan de andere kant van de Peperstraat werd gerookte en gezouten vis verhandeld. Na 1880 verhuisde de vismarkt naar het Venediƫn tegenover de katholieke school. In 1933 werd de vismarkt, de oudste markt in de stad, opgeheven.

Auteur: Jan Dekkers (Vereniging Historisch Purmerend) / Redactie ONH

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.