De ‘nieuwe Jodenbuurt’

De Kastelenstraat in Amsterdam Buitenveldert is tegenwoordig hét joodse winkelgebied. In Buitenveldert hebben zich, net als in Amstelveen, al sinds de jaren zestig veel joodse gezinnen gevestigd. Er zijn voorzieningen als joodse scholen, synagogen – en natuurlijk winkels. Naast Laromme, de enige koosjere bakkerij van Nederland en de aloude firma Mouwes, zijn er verschillende restaurants gevestigd. Verder zijn bij de Buitenveldertse filialen van de landelijke supermarktketens sinds enkele jaren verschillende koosjere producten te krijgen.

Koosjere produkten bij Albert Heijn, Gelderlandplein

Collectie Joods Historisch Museum Amsterdam. Uit: Fotozuil Joods Leven in Amsterdam, 1999-2002, Anita Frank en Pauline Prior

Koosjere produkten bij Albert Heijn, GelderlandpleinKoosjere produkten bij Albert Heijn, Gelderlandplein

Koosjer eten in Amsterdam

De controle op het kasjroet (het geheel van religieuze regels die voedsel betreffen) in de slagerij en in bijvoorbeeld joodse restaurants ligt in handen van een masjgiach of sjoumer (toezichthouder), in opdracht van het rabbinaat. Voedselproducten die gecontroleerd zijn dragen een koosjerstempel of een hechsjer (een koosjerverklaring). In de winkels in de Kastelenstraat die een hechsjer hebben, zijn alle denkbare voedingsmiddelen te koop die volgens de normen van het Amsterdamse rabbinaat geoorloofd zijn. Een beperkt aantal producten wordt in Nederland onder toezicht van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) geproduceerd, zoals bijvoorbeeld bepaalde kazen en de matzes voor Pesach. Voorts worden voor de koosjere consumenten veel voedingswaren geïmporteerd uit België, Engeland, Frankrijk en Israël. Een groep strikt orthodoxe joden in Nederland doet sinds de jaren tachtig zelf inkopen in Antwerpen.

Koosjerstempel

Rond kosjerstempel van koper met houten ballustervormig handvat, zwarte gelakt. Op het handvat koperen kopspijker met de firmanaam, 1945. Collectie Joods Historisch Museum Amsterdam.

KoosjerstempelKoosjerstempel

Publicatiedatum: 21/02/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.