Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Het Raadhuis van Schellinkhout

Het Raadhuis van Schellinkhout is een bijzonder achttiende-eeuws gebouw, dat vroeger ook dienst deed als waag. Tegenwoordig heeft het de functie van bibliotheek gekregen.

Het huidige Raadhuis aan de Dorpsweg te Schellinkhout werd gebouwd in 1765 omdat het vorige raadhuis bouwvallig was geworden. Het raadhuis deed ook dienst als waaggebouw, dat gevestigd was op de begane grond. Hier kon je komen via de twee openslaande deuren aan de linkerzijde van de voorgevel. Om in het raadhuis te komen, nam je de trap met een bordes aan de voorzijde.

Het voormalige Raadhuis van Schellinkhout aan de Dorpsweg 118. Via Wikimedia.

In de voormalige raadszaal vind je prachtige betegelde wanden met onder andere allegorische voorstellingen van de begrippen ‘gerechtigheid, hoop en liefde’. Onder de trap naar het raadhuis vond je de deur naar het cachot, de gevangenis. In 1970 werden Schellinkhout en Venhuizen één gemeente. Sinds die tijd doet het raadhuis dienst als bibliotheek.

Gedenksteen van het voormalige Raadhuis van Schellinkhout. Via Wikimedia.

Het Raadhuis is tevens een Rijksmonument. Aan de buitenzijde bevindt zich nog een gedenksteen in de zijgevel, die herinnert aan de eerste steenlegging. De tekst op de gedenksteen luidt als volgt:

“De vier eerste steenen van dit
raad huijs sijn gelegt door
de heer Gerard Jan Schagen
Marijtje Wouters Doos
Jan Pietersz Crimpen
Jacob Pietersz Smit
den 23 julij 1765”

Dit verhaal is onderdeel van het thema Goudkust: verhalen over sporen van de Gouden Eeuw aan de West-Friese kust. Bekijk hier alle verhalen binnen dit thema.

Publicatiedatum: 20/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.