Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Amsterdam Rainbow Dress: een jurk met een missie

De Amsterdam Rainbow Dress is een kunstwerk in de vorm van een jurk. Hij reist de wereld over om aandacht te vragen en bewustwording te stimuleren omtrent de wereldwijde anti-LHBTI+ wetgeving (LHBTI+ staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse). De jurk heeft een diameter van meer dan 16 meter, en bestaat uit de 71 nationale vlaggen van landen waar homoseksualiteit nog steeds strafbaar is. Wanneer een land zijn wetgeving aanpast wordt de vlag vervangen door een regenboogvlag.

Presentatie van de Amsterdam Rainbow Dress

Op 2 augustus 2017 werd er in de Galerij van het Amsterdam Museum een stellage van meer dan drie meter hoog gebouwd. Model Valentijn de Hingh klom aan het begin van de middag naar boven om de Amsterdam Rainbow Dress (ARD) te tonen aan het in groten getale gekomen publiek.

De jurk werd hiermee symbolisch overgedragen aan het Amsterdam Museum. Valentijn torent hoog uit boven het publiek; een iconisch beeld. Dit beeld werd in 2016 tijdens de introductie van de Amsterdam Rainbow Dress nog versterkt doordat de jurk voor publicitaire doeleinden werd opgesteld vóór dat andere iconische beeld, Rembrandt’s Nachtwacht. Deze jurk is dan ook niet zomaar een kledingstuk, het is een jurk met een missie.

Op 2 augustus 2017 werd door de Amsterdam Rainbow Dress Foundation en het COC Amsterdam en Omstreken de Amsterdam Rainbow Dress gedoneerd aan het Amsterdam Museum. Foto: Henk Rougoor.

71 nationale vlaggen

De jurk heeft een diameter van meer dan 16 meter, en bestaat uit de 71 nationale vlaggen van landen waar nog steeds anti-LHBTI+ wetgeving in het strafrecht is opgenomen (LHBTI+ staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse). Waaronder 8 landen waarbij voor homoseksualiteit de doodstraf staat. Het lijfje van de jurk is gemaakt van vier Amsterdamse vlaggen, omdat de stad Amsterdam als voorvechter wordt gezien en dat wil zijn op het gebied van de emancipatie van de LHBTI+ gemeenschap, nationaal en internationaal.

Op dit moment bestaat de Amsterdam Rainbow Dress uit bovenstaande vlaggen. Beeld: Amsterdam Rainbow Dress Foundation.

Losse vlaggen op de Pride Walk

Tijdens de Pride Walk van 2016 werden, om aandacht te vragen voor de LHBTI+ gemeenschappen, de toen nog 76 vlaggen los meegedragen door vrijwilligers van COC Amsterdam. Na afloop hiervan werd het idee geboren om een positief beeld – een kunstwerk in de vorm van een gigantische jurk – te creëren met het doel om de problematiek rondom anti-LHBTI+ wetgeving en LHBTI+ vluchtelingen bespreekbaar en visueel te maken. Arnout van Krimpen, Jochem Kaan, Oeri van Woezik en Mattijs van Bergen gingen aan de slag samen met de vrijwilligers van COC Amsterdam.

Amsterdam Rainbow Dress voor de Nachtwacht. Foto: Pieter Henket.

Amsterdam Rainbow Dress

Modeontwerper Mattijs van Bergen over de totstandkoming van de jurk: “Moeilijk was het niet, het heeft geen ingewikkelde constructie, maar vooral ingewikkeld om zo veel meters stof onder de naaimachine onder controle te houden. We kwamen al snel tot deze vorm, omdat we de vlaggen niet wilde aantasten of verknippen, we wilden niet deze nationale symbolen kapot maken, maar juist door de hele vlag te gebruiken duidelijk te maken in welke landen er iets mis is.”

Enkele maanden na de voltooiing van de Amsterdam Rainbow Dress kon de vlag van Belize worden vervangen door een regenboogvlag: het land had zijn wetgeving aangepast. Om de overdracht te symboliseren kreeg wethouder Diversiteit van Amsterdam, Simone Kukenheim, tijdens een feestelijke overdrachtsceremonie de vlag van Belize en een regenboogvlag aangereikt.

Als de wetgeving van een land wordt aangepast, wordt de desbetreffende vlag uit de Amsterdam Rainbow Dress gehaald. Het is daarmee dus een levend kunstwerk.

Als museumstuk de wereld over

Het kunstwerk wordt actief beheerd door de Stichting en gaat zo als zelfstandig werk de gehele wereld over. Vanwege de kwetsbaarheid is er vanuit het idee van levend kunstwerk een nieuwe Amsterdam Rainbow Dress samengesteld. Het tonen van de jurk (die onder andere al in de Verenigde Staten, Spanje en India is geweest) laat zijn sporen na. Net als protest en inzet doet bij activisten.

De eerste vorm van de Amsterdam Rainbow Dress is nu in het depot van het Amsterdam Museum en zal in het najaar te zien zijn in de tentoonstelling Maison Amsterdam. De tweede vorm, dat zeker niet gezien wordt als een nieuw exemplaar (het is hetzelfde kunstwerk),  reist verder over de wereld en zal getoond worden op de komende WorldPride in Denemarken.

Op woensdag 17 mei 2017 stond de Amsterdam Rainbow Dress bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, ter gelegenheid van de IDAHOT: de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. Beeld via Creative Commons“170517 Amsterdam Rainbow Dress op BZ 3744” door Ministerie van Buitenlandse ZakenCC BY-SA 2.0

Binnenkort te zien!

De Amsterdam Rainbow Dress zal onderdeel uitmaken van de nieuwe modetentoonstelling ‘Maison Amsterdam’ in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Ruim zes maanden lang wordt de eeuwenoude kerk omgetoverd tot ‘s lands grootste modehuis. Te zien vanaf 18 september 2021 tot en met zondag 3 april 2022. Aan de hand van 150 objecten uit de modecollectie van samenwerkingspartner Amsterdam Museum en collecties van toonaangevende modeontwerpers, vertelt de tentoonstelling over de vrijzinnige en creatieve stad waar alles kan. De Amsterdam Rainbow Dress krijgt een prominente plek in de tentoonstelling.

Auteurs: Thijs Boers en Mirjam Sneeuwloper, Amsterdam Museum.

Geredigeerd door: Judith van Amelsvoort, redactie Oneindig Noord-Holland.

Bronnen:

Publicatiedatum: 24/07/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.