Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Homomonument – Monument van trots

We noteren het eerste weekend van september 1987. Het bloemencorso zou langstrekken in Amsterdam en mogelijk veel publiek op de been brengen. Toen liep men nog uit voor de fraai opgebouwde praalwagens uit Aalsmeer. Op de Westermarkt werd een tribune neergezet. Want op deze zaterdag zou er een openluchtvoorstelling gaan plaatsvinden op een plek die een bijzondere betekenis zou krijgen. Er werd iets in gebruik genomen. Niet onthuld!

De driehoeken van het Homomonument

Beeld: Wikimedia Commons

De driehoeken van het HomomonumentDe driehoeken van het Homomonument

Driehoekige contouren

De voorafgaande maanden hadden voorbijgangers zich al afgevraagd wat er toch allemaal gedaan werd op het plein achter de Westerkerk. Op drie plekken was men aan het graven, bekistingen werden opgebouwd en palen werden geheid nabij de knip in de kade van de Keizersgracht. Wat opviel was dat de contouren een aantal driehoeken verbeelden. Er werd gewoon ruw beton gestort onder toeziend oog van Jaap Buitenhuis, een van de zonen van Buitenhuis uit Landsmeer. Deze aannemer was door de Gemeente aanbevolen vanwege zijn weg- en waterbouwervaring elders in de hoofdstad.

Graniet

Om de kosten te drukken was het plan opgeworpen de betonnen vorm roze te spuiten. Dan werd het net zo roze als de driehoekjes die Hans Appenzeller in de jaren 80 introduceerde. Een protestspeld om openlijk je seksuele geaardheid te demonstreren.

Marmer, monumentaal marmer, zou het mooiste zijn. Een monument van marmer. Bij nader onderzoek bleek roze marmer veel te kwetsbaar voor milieu en graffiti. Wat voor alternatief was voor vormgeefster Karin Daan en haar opdrachtgever de stichting Homomonument de juiste keuze?

Men kwam uit op graniet, hard, bestand tegen ons klimaat en gemakkelijk te ontdoen van verf. Rosa Porrino werd de deklaag van de drie driehoeken. De steen die nu op het monument ligt is alweer de tweede laag.

De eerste laag bleek te dun aangebracht en begon al snel verval te vertonen. In 2003 is het Homomonument in haar huidige vorm opgeleverd. Aansluitend werd de nieuwe informatiekiosk van Pink Point. Belangstellenden hadden nu een gewenst aanlooppunt voor aanvullende informatie.

Het Homomonument op de Westermarkt

Het Homomonument op de WestermarktHet Homomonument op de Westermarkt

Huilen en lachen

De tekst van Jacob Israël de Haan op de gedenkdriehoek luidt; “Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen.” Deze driehoek verwijst naar het verleden, een soort grafsteen met inscriptie. Oorspronkelijk niet ingelegd.

De treden aan de kade, de waterdriehoek is een rustpunt, je kan er plaatsnemen en over het water turen. Wat ook velen doen. We noemen deze driehoek het heden.

De derde driehoek is een podium een springplank naar de toekomst. Naast de waterdriehoek de meest in het oog springende. Granieten banden verbinden de drie driehoeken met elkaar, tot een grote driehoek met een zijde van 36 meter.

Een monument van trots waar gehuild wordt en gelachen. Niet alleen op 4 en 5 mei.

Auteur: Menne Vellinga.

Publicatiedatum: 18/06/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.