Van de vroegere buitenplaats is niets meer over, maar de naam Karssenhof leeft voort. Op dezelfde mooie plek aan de Amstel bevindt zich sinds 1920 de gemeentelijke begraafplaats. Vermelding verdienen zeker twee grafmonumenten op Karssenhof. In de eerste plaats de ruw afgebroken pyloon die symboliseert hoe op gewelddadige wijze het leven van twee veldwachters is afgesneden.
In 1917 kwamen Jacob Rijerkerk (43) en Teunis Prins (38) verderop aan de Amstel om het leven bij een poging dieven te arresteren. De landelijke pers sprak van een nachtelijk drama. De begrafenis werd bijgewoond door honderden agenten in groot tenue. Het was een snikhete dag en enkele politiemannen raakten bevangen door de warmte.
Goudstikker
Ook interessant is het monument bij het graf van mevrouw Goudstikker-Braij. Zij woonde aan de overzijde van de Amstel op de prachtige buitenplaats Oostermeer. Kunsthandelaar Jacques Stikker was met zijn echtgenote daar in 1930 komen wonen. De vrouw des huizes kwam begin 1937 te overlijden en is op Karssenhof begraven. Het monument dat Goudstikker voor haar liet oprichten bevat de inscriptie: ‘Het lijk verstijft – De geest beklijft’. De steen bevat ook inscripties die herinneren aan het overlijden van Jacques Goudstikker in 1940 en dat van zijn tweede vrouw, de sopraan Desi Halban in 1996.
Publicatiedatum: 02/04/2012
Vul deze informatie aan of geef een reactie.