Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Karssenhof: buitenplaats met grafmonumenten

Karssenhof en Zorgvlied hebben een verleden gemeen. Beide begraafplaatsen waren in een vorig bestaan namelijk fraaie buitenplaatsen. Van Karssenhof is een kleurrijke prent bewaard gebleven uit 1793. Je ziet een imposant gebouw, half verscholen achter een groene haag. Aan de Amstel prijkt een elegante theekoepel met veranda. Terwijl de hoge heren en hun dames daar aan hun thee nipten, zagen ze de trekschuiten passeren.

Van de vroegere buitenplaats is niets meer over, maar de naam Karssenhof leeft voort. Op dezelfde mooie plek aan de Amstel bevindt zich sinds 1920 de gemeentelijke begraafplaats. Vermelding verdienen zeker twee grafmonumenten op Karssenhof. In de eerste plaats de ruw afgebroken pyloon die symboliseert hoe op gewelddadige wijze het leven van twee veldwachters is afgesneden.

In 1917 kwamen Jacob Rijerkerk (43) en Teunis Prins (38) verderop aan de Amstel om het leven bij een poging dieven te arresteren. De landelijke pers sprak van een nachtelijk drama. De begrafenis werd bijgewoond door honderden agenten in groot tenue. Het was een snikhete dag en enkele politiemannen raakten bevangen door de warmte.

Karssenhof als buitenplaats. Een lusthof lijkt het buiten Karssenhof anno 1793. Nabij Ouderkerk dromerig gelegen aan de kabbelende Amstel. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

Goudstikker

Ook interessant is het monument bij het graf van mevrouw Goudstikker-Braij. Zij woonde aan de overzijde van de Amstel op de prachtige buitenplaats Oostermeer. Kunsthandelaar Jacques Stikker was met zijn echtgenote daar in 1930 komen wonen. De vrouw des huizes kwam begin 1937 te overlijden en is op Karssenhof begraven. Het monument dat Goudstikker voor haar liet oprichten bevat de inscriptie: ‘Het lijk verstijft – De geest beklijft’. De steen bevat ook inscripties die herinneren aan het overlijden van Jacques Goudstikker in 1940 en dat van zijn tweede vrouw, de sopraan Desi Halban in 1996.

Publicatiedatum: 02/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.