Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Lange Brug naar museum

Je kan zien dat er tussen de Amstelzijde en de Brugstraat aan de overkant van de Amstel een verbinding is geweest. Hier lag eeuwenlang een brug. Het was een van de weinige plekken waar reizigers de Amstel over konden steken. De rivier was hier ondiep.

Een brug lag hier al in 1356. Wie er over wilde, moest betalen – dat gold ook voor het vee. De passerende schipper was eveneens geld kwijt. Uit de zeventiende eeuw dateert het fraaie witte brugwachtershuis aan Amstelzijde. Vanaf de Amstelzijde heb je zicht op de vroegere buitenplaatsen Hooger-Lust en Schoonzicht aan de overzijde van de rivier.

Van Amstelzijde naar Brugstraat.

Af en toe bemannen vrijwilligers een veer over de Amstel. Precies op de plek waar eeuwen de Lange Brug lag. Rechts een deel van de vroegere brugwachterswoning aan de Amstelzijde. Het pontje is onderweg naar de Brugstraat in Ouderkerk. Beeld: Piet de Boer.

Van Amstelzijde naar Brugstraat.Van Amstelzijde naar Brugstraat.

De houten klapbrug werd afgebroken na het gereed komen van de hoge stenen brug in 1937. Die brug was nodig voor de (toen nieuwe) provinciale weg tussen Diemen en Amstelveen. De Ouderkerkse houten brug verhuisde naar het Openlucht Museum in Arnhem. Ouderkerkers noemden de brug over de Amstel de Lange Brug. Over de Bullewijk ligt de Korte Brug.

Drukte

Voor trekschuiten van Amsterdam naar Utrecht of Gouda moest de Lange Brug omhoog. Later kwamen er stoombootdiensten van en naar Amsterdam. Het gebeurde wel dat een schipper tegen de brug op knalde. Met alle ellende vandien voor het passerende verkeer.
In de perioden dat er geen brug lag (bv. van 1531 tot 1613) voer hier een pontje. Dat was ook een tijdje het geval na het afbreken van de brug. Dorpssmid Jan Coevert wist dat pontje in 1995 op te knappen en opnieuw in de vaart te brengen. Vrijwilligers bemannen het veer op bepaalde zon- en feestdagen.

Publicatiedatum: 02/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.