Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Broodschilder Willem Jansen schilderde van alles

'Groeten uit de Zaanstreek' is de titel van deze serie die voert langs schilderijen van typisch Zaanse landschappen met weiden, molens, fabrieken, sloten en vaarten en Zaanse houtbouw. De productie van Willem Jansen (1892-1969) was gigantisch. Vele duizenden schilderijen heeft hij gemaakt over alle mogelijke onderwerpen en thema's. De Westzaner was dan ook een echte broodschilder.

Leerschool

Schilderen om den brode. Het was geen vetpot in het gezin van de Jansens. Het was sappelen om rond te komen. Over het zes personen tellende gezin doen opmerkelijke verhalen de ronde, want een modelfamilie was het bepaald niet. Inkomsten uit verkochte schilderijen werden omgezet in copieuze maaltijden. Willem Jansen kende een uitstekende leerschool. Hij volgde een opleiding tot tekenleraar aan de Quellinusschool in Amsterdam en bezocht vervolgens de Kunstnijverheidsschool. Daarna stapte hij over naar de Rijksacademie waar hij lessen volgde van professor Derkinderen. Na zijn studies werkte hij enkele jaren bij een Amsterdams decoratieatelier en streek in 1919 neer in Westzaan.

Etser

Het werk van Willem Jansen is even omvangrijk als gevarieerd. Dat geldt ook voor zijn stijl. In zijn vroege werk is een losheid van schilderen te zien en een intrigerende mix van impressionisme en expressionisme. Ook was Jansen een etser die er zijn mocht. Zo werd een aantal etsen van hem aangekocht door het Amsterdamse Rijksmuseum. Zijn werk kon ook op koninklijke goedkeuring rekening want koningin Wilhelmina breidde rond 1923 haar collectie uit met een ets van de Westzaner. Jansen bleef ook na zijn komst naar Westzaan nauwe banden houden met zijn Amsterdamse kunstbroeders. Zo was hij lid van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging St. Lucas en De Onafhankelijken. Contrasterende kleuren waren aanvankelijk zijn handelsmerk. Later koos hij voor een meer traditionele schilderstijl, ingegeven door de wens van de klant. Want wie betaalt bepaalt. Dat is ook de reden dat hij van een populair onderwerp vaak meerdere versies schilderde. Als leermeester had Jansen verschillende Zaankanters onder zijn hoede, waaronder Jan de Boer, Gerrit Woudt en Frans Mars. Vaak wordt Willem in één adem genoemd met zijn zoon Chris die zijn vader naar de kroon stak. Het immense oeuvre van Willem en Chris is in de afgelopen jaren uitputtend geïnventariseerd door de Willem Jansen Stichting die in 1973 werd opgericht.

Langs de Zaan met de Noorderbrug, door Willem Jansen, 1953.

Langs de Zaan met de Noorderbrug, door Willem Jansen, 1953. Beeld: Zaans Museum.

Publicatiedatum: 07/03/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.