
Ware liefde, openlijk belijdt
Maar dan in 1766, neemt haar leven een dramatische wending. Haar man overlijdt en laat Agatha als 33-jarige weduwe met negen kinderen achter. Niet van plan eenzaam oud te worden begint Agatha een affaire met haar 25 jarige huisknecht, Jan Schenk. Het is ware liefde en….. zij belijdt die openlijk. Dat is in die tijd ongehoord, een ongekend schandaal. Dat Jan Schenk uit een boerenfamilie komt kan al niet door de beugel, maar hij is nog katholiek ook. En dat betekent dat hij nooit een belangrijke positie zal kunnen bekleden, wamt daar moet je Nederlands Hervormd voor zijn.
En dus wordt er heel wat af geroddeld in de regentenkringen en ook in haar eigen familie hoeft Agatha niet op steun te rekenen. Haar oudste zonen zijn zo kwaad over deze schande de familie aangedaan, dat ze Jan Schenk met getrokken sabels van moeders buiten in de Beemster jagen.

Agatha van Foreest, 1725-1799. Collectie Westfries Museum, objectnummer 01578.
Hoon, spot en bewondering
Het mag allemaal niet baten. Tegen de geldende mores en alle maatschappelijke druk in trouwt Agatha in 1775 toch met haar grote liefde. Daarmee wordt ze een outcast. Hoon en spot zijn haar deel. Maar ze oogst ook bewondering. De schrijfster Betje Wolff bijvoorbeeld verdedigt haar vurig. ‘Wat is dat ene heldin ; zij durft gelukkig te zijn’ verzucht zij en die hartenkreet is vast door veel meer vrouwen destijds in stilte gedeeld.
In de twintigste eeuw houdt Agatha aan haar moedige keuze de bijnaam De Lady Chatterly van Hoorn over, omdat zij net als de hoofdpersoon uit het beroemde boek van D.H. Lawrence voor haar hart durft te kiezen. Daarmee is zij misschien wel een voorloopster van de emancipatie van de vrouw en van het huwelijk. Hoe dan ook, Agatha leeft nog 13 jaar gelukkig met haar Jan. Bij zijn overlijden vragen haar kinderen hypocriet ‘Moeder, moeten wij nu rouwen?’
Publicatiedatum: 01/03/2012
Vul deze informatie aan of geef een reactie.