Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Kasteel Sypesteyn viert zijn 100-jarig jubileum

Honderd jaar geleden opende het jongste kasteel van Nederland zijn deuren voor het publiek. Het werd gebouwd als huis voor de verzamelingen van jonkheer Henri van Sypesteyn (1857-1937).

Jonkheer Henri van Sypesteyn was een bevlogen verzamelaar met drie grote passies: oude tuinkunst, zijn familiegeschiedenis en porselein. Omdat hij zelf geen nageslacht had, liet hij aan het begin van de vorige eeuw kasteel Sypesteyn in Loosdrecht bouwen. Het kasteel zou een museum worden om zijn uitgebreide verzamelingen antiek in onder te brengen en het erfgoed van de familie Sypesteyn toegankelijk te maken voor volgende generaties. De inrichting van het kasteel is nog grotendeels zoals Henri het in de jaren dertig achterliet.

Hoge Zaal met gedekte tafel vogelservies. Foto: Kasteel Sypesteyn.

Dit jaar presenteert Kasteel Sypesteyn zich als museum vol verzamelingen. De bezoeker kan ruimschoots genieten van de collectie familieportretten en het Hollandse porselein, de historische knipkunst, klokken, Delfts aardewerk en terracotta beelden, Oosters (commande) porselein, zilveren en glazen voorwerpen en Japans lakwerk. De tuinen met hun oude rozensoorten en bijzondere bomen en struiken zijn een eerbetoon aan de oude Nederlandse tuinkunst.

Kasteel Sypesteyn vanuit gracht gezien. Foto: Kasteel Sypesteyn.

De jubileumtentoonstelling 100 jaar op weg, Museum vol verzamelingen is van 29 maart tot en met 3 november 2024 te zien in Kasteel-Museum Sypesteyn.

Kijk voor meer informatie over het jubileumjaar op de website van het kasteel.

Bron: Kasteel-Museum Sypesteyn

Publicatiedatum: 27/03/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.