Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Henri Willig 50 jaar boegbeeld van Nederlandse kaas

Denk je aan Henri Willig, dan denk je aan kaas. Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op 26 maart 2024 is het precies 50 jaar geleden dat Henri en Riet Willig begonnen met het maken van Nederlandse kwaliteitskazen op hun boerderij en inmiddels is het bedrijf uitgegroeid naar een internationaal gerenommeerde kaasmakerij met bezoekers van over de hele wereld. Op 26 maart wordt deze mijlpaal uitgebreid gevierd.

Ondernemen met passie en lef

Nadat Henri Willig in 1974 de boerderij van zijn ouders overgenomen had, begon hij samen met zijn vrouw Riet met het maken van Gouda kazen van de melk van hun eigen koeien. Als innovatieve pionier was hij tevens de eerste kaasmaker die een Goudse kaas van geitenmelk op de markt bracht. Sindsdien heeft hij een groot en uniek assortiment aan kazen ontwikkeld, die zowel nationaal als internationaal vele prijzen hebben gewonnen en inmiddels in meer dan 40 landen worden verkocht. Naast al dit succes moesten er in de afgelopen 50 jaar ook regelmatig grote tegenslagen worden overwonnen, zoals bijvoorbeeld een uitslaande brand in de jaren tachtig die de kaasmakerij in de as legde, en veel recenter de coronapandemie die tot gevolg had dat ruim dertig winkels tijdelijk de deur moesten sluiten. Dat het bedrijf zulke zware crises heeft overleefd, geeft des te meer aan dat dit Waterlands Familiebedrijf weet wat ondernemen is en dit vol passie en lef doet.

Van land tot klant

De familie Willig wil de wereld inspireren met Henri Willig kaas. Mensen moeten een bezoek aan een Henri Willig kaasboerderij of winkel rijker verlaten dan ze deze binnenliepen. Zo geeft het bedrijf op kaasboerderij de Jacobs Hoeve in Katwoude een unieke inkijk in de bedrijfsvoering. Als bezoeker word je meegenomen in de visie van Henri: “De beste kaas begint bij een gezonde bodem”. Hier kan men dit hele kaasmaakproces “van land tot klant” beleven. Deze unieke inkijk wordt zeer gewaardeerd door bezoekers.

Foto: Henri Willig.

#1 Nederlandse kaasbestemming voor kaasliefhebbers van over de hele wereld

Henri Willig zag al vroeg dat de liefde voor kaas zich niet beperkt tot een specifieke groep mensen. Het is een veelzijdig product dat wereldwijd wordt gewaardeerd en geconsumeerd. Henri Willig kaas is een geliefd product en heeft de unieke eigenschap dat het mensen samen kan brengen. Sinds Henri en Riet de eerste bus met bezoekers op hun erf ontvingen, hebben zij zich ingezet om het internationale toerisme naar Nederland aan te zwengelen. Zij hebben er mede voor gezorgd dat touroperators Nederland in hun lijst met bestemmingen opnamen. Want een bezoeker aan Nederland wil water, tulpen, molens én kaas zien, zonder die ingrediënten is hij niet in Nederland geweest. Dit is de motivatie geweest om middels kaasboerderijen en kaascadeauwinkels Nederlandse kwaliteitskaas voor iedereen toegankelijk te maken. Inmiddels weten vele bezoekers de kaaswinkels van Henri Willig te vinden – in Nederland, Duitsland, Oostenrijk – en natuurlijk ook via de webshop. Overal zijn kaasliefhebbers. De kaas van Henri Willig is gemaakt om te delen.

Een hechte kaas familie

In de jaren zeventig begonnen Henri en Riet Willig hun onderneming als jong echtpaar, maar inmiddels heeft Henri Willig een enthousiaste gemeenschap gebouwd van meer dan 500 betrokken en gastvrije medewerkers – waaronder hun drie zonen en zelfs al enkele kleinkinderen –, jaarlijks meer dan 7 miljoen bezoekers, en honderden andere wereldwijde partners die geloven in de kracht van innovatieve kaasspecialiteiten en ambachtelijk vakmanschap. Deze Cheese Family heeft altijd volop bijgedragen aan het succes. Hiermee mag Henri Willig met recht het boegbeeld voor Nederlandse kaas genoemd worden.

Foto: Henri Willig.

Jubileumboek – De Wereld van Henri Willig kaas

Het 50-jarig jubileum is aangegrepen om een jubileumboek uit te brengen. Waarin niet alleen met trots teruggekeken wordt, maar waar ook van de gelegenheid gebruik wordt gemaakt om vooruit te kijken. Het bedrijf Henri Willig zal zich ook in de komende vijftig jaar op duurzame wijze blijven inzetten om mensen samen te brengen én te inspireren met Henri Willig kaas. Of in de woorden van de huidige algemeen directeur, Wiebe Willig: “onze reis gaat verder, want onze dromen zijn groot…”

Jubileum kaas met Nederlandse Whisky

Speciaal ter ere van het Gouden jubileum heeft Henri Willig een unieke kaas ontwikkeld. Deze kaas is bereid met Frysk Hynder whisky, de favoriete whisky van Henri, en zal vanaf 26 maart 2024 als limited edition gedurende de rest van het jaar in de Henri Willig kaaswinkels beschikbaar zijn. Henri Willig nodigt iedereen uit om zijn jubileumkaas te komen proeven en mee te genieten van zijn passie voor kaas.

Beeld: Henri Willig.

Algemene informatie

Henri Willig is gevestigd op Hoogedijk 8 Katwoude en op Venus 18 in Heerenveen. Henri Willig heeft 37 winkels in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Vanaf 26 maart is de jubileumkaas en het jubileumboek beschikbaar in alle winkels. Zoek hier de dichtstbijzijnde winkel: Bezoek ons | Henri Willig.

Bron: Henri Willig

Publicatiedatum: 26/03/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.