Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Verdwenen Kastelen van West-Friesland herleven

Wat hebben verdwenen Middeleeuwse kastelen met ons dagelijks leven te maken? Meer dan je zou denken! Ondanks dat deze kastelen zijn verdwenen, toont nieuw onderzoek aan dat de geschiedenis van de West-Friese kastelen van Floris de Vijfde zich voortdurend ontwikkelt. En zelfs anders ligt, dan werd gedacht. Een zoektocht door de tijd in het West-Friese landschap, gepresenteerd door erfgoedspecialist Marius Bruijn.

Hoe hebben de Verdwenen Kastelen eruitgezien?

In animaties brengen we kasteel Wijdenes, Nuwendoorn, Middelburg, Nieuwburg en Radboud tot leven. Een schets in het landschap, gebaseerd op nieuw onderzoek vanuit historische bronnen en archeologie.

Nancy de Jong – promovenda en stadsarcheoloog Alkmaar: “Iets nieuws ontdekken is waanzinnig. Zeker als je vondst leidt tot een sneeuwbaleffect, waarbij blijkt dat bij andere kastelen dingen ook niet kloppen.”

Want dankzij nieuw onderzoek kantelt het traditionele beeld van deze kastelen als ‘dwangburchten’. We laten zien hoe deze kastelen complete mini-samenlevingen zijn, met een scala aan functies zoals dijkbewaking, handel, rechtspraak en als boerenbedrijf. Functies die niet uit onze samenleving zijn verdwenen.

Foto & illustratie Kasteel Radboud in Medemblik door Sander Wit.

Uitzendingen

Verdwenen Kastelen is vanaf 31 maart iedere zondag om 17.40 uur te zien op het tv-kanaal van NH (Ziggo 707, KPN 508, ODIDO 50) en herhaaldelijk de uren daarna. Ook streekomroep WEEFF zendt de serie uit.

  • Zondag 31 maart: kasteel Wijdenes
  • Zondag 7 april: kasteel Nuwendoorn
  • Zondag 14 april: kasteel Middelburg
  • Zondag 21 april: kasteel Nieuwburg
  • Zondag 28 april: Kasteel Radboud

 
De vijfdelige serie is vanaf 31 maart ook  te zien op de website van NH en WEEFF en bij NH op YouTube.

Bron: NH Media

Publicatiedatum: 27/03/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.