Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De musea mogen weer open!

Tijdens zijn persconferentie afgelopen woensdag heeft premier Mark Rutte laten weten dat de musea vanaf maandag 1 juni de deuren weer mogen openen voor publiek. Vanaf begin maart waren de Noord-Hollandse musea gesloten vanwege het coronavirus.

Het was voor veel musea en culturele evenementen een grote domper toen begin maart de sluiting werd aangekondigd. Tentoonstellingen werden uitgesteld, rondleidingen en lezingen konden niet doorgaan, medewerkers kwamen thuis te zitten. De afgelopen maanden hebben de Noord-Hollandse musea veel inkomsten misgelopen door het wegblijven van publiek. Sommige musea verkeren hierdoor in zware wateren, anderen hebben zelfs al aangegeven de deuren niet meer te kunnen openen.

Maar het einde van de ‘intelligente lockdown’ komt in zicht. Vanaf maandag 1 juni mogen horeca, bioscopen én musea hun deuren weer openen voor publiek, zij het met de nodige aanpassingen. De anderhalve meter afstand moet bijvoorbeeld te allen tijde in acht worden genomen. Daarnaast gelden aanvullende hygiënemaatregelen en zullen bezoekers een plekje moeten reserveren, zodat het niet te druk wordt. Een maximum van dertig personen tegelijk is toegestaan.

Dit mag straks niet meer: drukke groepen rondom de populairste kunstwerken. Foto: Václav Pluhař, via Unsplash.

Museum Haarlem geeft aan zeer gelukkig te zijn dat het straks weer publiek mag verwelkomen: ‘Dan kun je eindelijk genieten van onze twee nieuwe tentoonstellingen: De tragische reis en 65 jaar Bloemenmeisjes.’ Maar aan het vormgeven van de anderhalve meter samenleving wordt nog gewerkt: ‘Achter de schermen zijn we al druk bezig om dit zo verantwoord en veilig mogelijk te laten gebeuren. We zien je graag zo snel mogelijk op of na 1 juni.’

Ook het Stedelijk Museum Alkmaar geeft aan ‘vreselijk blij’ te zijn om weer open te mogen. ‘Met de voorbereidingen van een heropening waren we gelukkig al een eind gevorderd. Het scenario voor het 1,5 meter-museum lag klaar.’ Maar er zullen de komende tijd wel een stuk minder bezoekers rondlopen op zaal: ‘Zo kan het museum alleen worden bezocht na een (online) reservering vooraf. Op die manier kunnen we reguleren dat er niet te veel mensen tegelijkertijd in het museum zijn en iedereen voldoende afstand tot elkaar kan houden.’

Musea zullen de komende tijd zelf moeten kijken hoe ze aan deze nieuwe regels invulling geven. Hoe dan ook zal het straks een stuk rustiger worden voor Rembrandts Nachtwacht.

Tekst: Sarah Remmerts de Vries

Publicatiedatum: 08/05/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.