Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Noord-Hollandse musea dicht vanwege Coronavirus

Tot 31 maart geld een verbod op bijeenkomsten met meer dan 100 mensen. Veel culturele evenementen zijn afgelast. Wat betekent dat voor de Noord-Hollandse musea? En waar kun je nog wel terecht voor een dagje weg?

Het Zandvoorts Museum had er zin in. Vanaf het moment dat bekend werd dat de Formule 1 races naar Zandvoort terug zouden keren, zeiden de medewerkers tegen elkaar: 2020 gaat een legendarisch jaar worden. En dat werd het, maar anders dan ze gedacht hadden. Alles stond klaar voor de opening van een mooie tentoonstelling over de racesport vanaf 1948, met als hoogtepunt een F1 Sound Experience: een scherm van 6 bij 4 meter met 3D geluid, waardoor de raceauto’s om je heen denderen.

Maar toen kwam het Coronavirus, waarna het museum besloot de landelijke richtlijnen te volgen en de deuren tot en met 31 maart te sluiten. Ook het Westfries Museum in Hoorn gaat vanaf vrijdag 13 maart voor een paar weken op slot.

Teylers Museum, en overige musea in Noord-Holland, blijven wekenlang dicht.

Naar het Stedelijk Museum in Alkmaar, het Teylers Museum (Haarlem) en het Frans Halsmuseum (ook in Haarlem) kunt u voorlopig ook niet. Voor alle musea geldt dat de geplande groepsactiviteiten niet doorgaan.

En als u zich komend weekend had verheugd op een bezoekje aan maritiem museum Kaap Skil op Texel, dan kunt u uw bezoek beter uitstellen tot 1 april. Dan stormt het – hopelijk – ook wat minder.

Ook in Amsterdam houden Rijksmuseum, Stedelijk Museum, Van Gogh Museum en Scheepvaartmuseum de deuren tot en met 31 maart dicht. Dat geldt ook voor het Rembrandthuis, Amsterdam Museum, Tropenmuseum, Anne Frankhuis, Joods Historisch Museum, Koninklijk Paleis op de Dam en Nemo Science Museum. Stadsarchief Amsterdam sluit komend weekend de deuren en bepaalt maandag 16 maart welke gezondheidsmaatregelen ze gaan nemen.

Alleen dierentuin Artis blijft voorlopig geopend.

Alleen Artis blijft open. Het dierenpark bevindt zich in de buitenlucht en biedt bezoekers voldoende ruimte om verspreid rond te lopen, zo laat Artis weten. Alle binnenlocaties in het park zijn echter dicht, waaronder de binnenverblijven voor dieren, de overdekte horecapunten, het Planetarium en het microbenmuseum Micropia.

Ook verschillende kleine musea, zoals het Beatles Museum Alkmaar en Museum in ’t Houten Huis, hebben aangegeven open te blijven. Uiteraard worden hier wel extra maatregelen genomen om verspreiding van het virus te beperken en de gezondheid van de medewerkers veilig te stellen.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 14/03/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.