Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Tassenmuseum moet deuren sluiten

Het Tassenmuseum aan de Amsterdamse Herengracht is het eerste Nederlandse museum dat door de coronacrisis noodgedwongen zijn deuren moet sluiten. Het museum toonde de afgelopen dertien jaar een uitgebreide collectie historische buidels, (hand)tassen en koffers aan het publiek.

Het Tassenmuseum opende in 2007 zijn deuren in een statig pand aan de Herengracht in Amsterdam. De afgelopen dertien jaar ontving het kleine maar immer smaakvol ingerichte museum meer dan een half miljoen mensen over de vloer. Die bezoekers kwamen er niet alleen om de omvangrijke collectie tassen te bewonderen, maar ook om te genieten van de sfeer in de stijlkamers en het gezellige restaurant.

Op 13 maart moest het museum, net als alle andere musea in Nederland, noodgedwongen zijn deuren sluiten vanwege het coronavirus. Helaas is gebleken dat er onvoldoende financiƫle middelen beschikbaar zijn om het museum over een tijd te heropenen. De afgelopen tijd zijn alle opties onderzocht, maar door een gebrek aan subsidies en sponsoring bleek continuering op de lange termijn simpelweg niet mogelijk.

Vitrine in het Tassenmuseum Amsterdam, 2010. Foto: Bert Knottenbeld, via Flickr/Wikimedia.

Manon Schaap, directeur van het Tassenmuseum, vat de teleurstelling als volgt samen: ‘Het stemt mij bijzonder treurig dat ik de deuren van dit bijzondere Huis, dit mooie museum moet sluiten. Samen met mijn team waren wij bezig om de visie betreffende de tas, identiteit, mode, metier en maatschappij tot leven te laten komen. Helaas heeft de realiteit ons ingehaald.’

Het Tassenmuseum is een onafhankelijke stichting, waar zo’n 32 personen en nog eens 55 vrijwilligers werkzaam zijn. De komende tijd zal gekeken worden hoe hun overeenkomsten zo zorgvuldig mogelijk kunnen worden afgewikkeld.

Bron: Tassenmuseum Amsterdam

Publicatiedatum: 01/05/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.