Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Zeeschilders schuiven even op

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is een van de eerste musea die besloten heeft een tentoonstelling te verschuiven. Wie werk wil zien van de 17e-eeuwse zeeschilders vader en zoon Willen van de Velde zal tot oktober 2021 geduld moeten hebben.

Willem van de Velde de Oude (1611-1693) en zijn zoon Willem van de Velde de Jonge (1633-1707) waren toonaangevende maritieme schilders. Voor de tentoonstelling worden circa 40 schilderijen en 35 tekeningen uit binnen- en buitenland bijeengebracht. De werken variëren van ruwe schetsen, kalme zeegezichten, dramatische stormen en monumentale zeeslagen. Wie meer over de tentoonstelling wil weten, kan hier terecht.

De Zeeslag bij Kijkduin, 21 augustus 1673, Willem van de Velde de jonge, circa 1687. Via het Scheepvaartmuseum.

Het Scheepvaartmuseum ligt nu spreekwoordelijk voor Pampus. Het museumgebouw is gesloten, maar bezoekers kunnen het museum wel virtueel beleven op de speciale ‘Voor Pampus-pagina’ op de website. Hier zijn verschillende items te vinden, waaronder minicolleges van conservatoren, vlogs van museumdocenten, een online rondleiding met fotojournalist Kadir Lohuizen door de tentoonstelling Rijzend Water en de VR tijdreis Dare to Discover in 360 graden. Kinderen kunnen een  periscoop maken en leren hoe je scheepsknopen legt. Daarnaast kunnen bezoekers recepten vinden van chef-kok Ralph Dahlhaus.

Kijk op de website van het Scheepvaartmuseum voor het gehele online aanbod. Je kunt je ook aanmelden voor de tweewekelijkse ‘Voor Pampus-nieuwsbrief’.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 07/05/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.