Gepekelde waren
Gepekelde waren, beter bekend als zuur, waren een Amsterdams-joodse specialiteit. De traditie om augurken, bieten, kolen en komkommers in te maken ging bij de joden uit Oost-Europa ver terug. Ingemaakt, met zout, azijn en kruiden, konden de etenswaren lange tijd worden bewaard en vormden ze een aanvulling op het vaak eentonige eetpatroon. In Amsterdam werden (en worden) ook ingelegde uitjes als een joodse specialiteit beschouwd. Hun typische kleur kregen de Amsterdamse uitjes door de toevoeging van geelwortel (kurkuma) en de kenmerkende zoetzure smaak door toevoeging van suiker. Er waren voor de oorlog in de stad tal van joodse zuurmannen en -vrouwtjes die met de handkar de straat op gingen en veel zuurinleggerijen waren in joodse handen. Bekend was bijvoorbeeld het zuur van de families Aalsvel, De Leeuw en Zwaaf. De venters vulden met de hand of met een grote schep het schaaltje dat je zelf had meegebracht.
Publicatiedatum: 21/02/2013
Vul deze informatie aan of geef een reactie.