
In de ‘knik’ meteen rechts van ’t Brouwerswapen, waar nu (nr. 31) het Party Crew Café is, was eeuwenlang de ingang van de Engelsesteeg, die in 1896 Engelse Pelgrimssteeg ging heten, omdat er bij de Nieuwendijk nóg een Engelsesteeg was. Met een bocht rechtsaf kwam de steeg uit tegenover Paardenstraat 7; tot 1912 liep ze bovendien rechtdoor naar de Binnen-Amstel. Nu resteert slechts een heel klein stukje naamloos binnenterrein.
De Engelse Pelgrimssteeg ontleende haar naam aan een roerige periode in de Engelse kerkgeschiedenis – en de geboorte van de Verenigde Staten. In 1534 had koning Hendrik XVII de Church of England gesticht, met zichzelf als hoofd. Binnen die Anglicaanse Kerk ontstonden snel conflicten. Sommigen wilden af van alle oude, katholieke poespas en terug naar de essentie van het christendom. Zij werden ‘puriteinen’ genoemd. In 1580 scheidde een groep puriteinen onder leiding van ene Robert Browne zich af.

Tekening Ids Wiersma, 1913. [c] STADSARCHIEF AMSTERDAM.
Een later bedehuis van de brownisten op de Wallen (achter de Barndesteeg) bleef tot 1910 bekend als de Bruinistenkerk. In de nadagen had het uitgewoonde complex de reputatie van een soort rovershol, beschreven door onder meer Ferdinand Bordewijk.
Tekst: Peter-Paul de Baar
De Wereldplekken zijn onderdeel van het themanummer ‘Amsterdam Wereldstad’ van Ons Amsterdam. Maandblad over heden en verleden van Amsterdam, november 2011.
Publicatiedatum: 31/10/2011
Vul deze informatie aan of geef een reactie.