Wereldplek in Amsterdam: Amsterdam Internet Exchange

Eind vorige eeuw verloor Amsterdam een aantal belangrijke industrieën, maar werd de stad steeds belangrijker als internationaal informatieknooppunt. De eerste en nog steeds belangrijkste locatie daarvan werd het Science Park in de noordoostpunt van de Watergraafsmeer. Daar werd al in 1970 een supercomputer in gebruik genomen: SARA, afkorting van Stichting Academisch Rekencentrum Amsterdam.

Daar ook werd de opkomst van het internet eind vorige eeuw op de voet gevolgd. En Amsterdam kreeg een cruciale rol. Want in 1997 werd hier de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) opgericht. Dat werd het belangrijkste internetknooppunt van Nederland en zelfs het grootste ter wereld.   Hoofdrol bij het verwerven van die positie speelde het feit dat dat in Amsterdam de allereerste transatlantische glasvezelkabel uit de grond kwam. Het grootste deel van het internetverkeer tussen Europa en de Verenigde Staten loopt over Amsterdam. Inmiddels heeft de AMS-IX vijf vestigingen in de stad.Tekst: Peter-Paul de Baar

De Wereldplekken zijn onderdeel van het themanummer ‘Amsterdam Wereldstad’ van Ons Amsterdam. Maandblad over heden en verleden van Amsterdam, november 2011.

AMS-IX [c] HOLLANDSE HOOGTE / DIRK-JAN VISSER

AMS-IX [c] HOLLANDSE HOOGTE / DIRK-JAN VISSERAMS-IX [c] HOLLANDSE HOOGTE / DIRK-JAN VISSER

Publicatiedatum: 31/10/2011