Waterschapshuis in Medemblik

Toen Napoleon in 1811 Noord-Holland bezocht, was dat niet alleen om zijn vrouw trots zijn pas ingelijfde land van het Franse keizerrijk te laten zien. Het was voornamelijk ook een militaire inspectietocht. De kop van Noord-Holland had zijn speciale aandacht. Hij had immers grootse plannen om hier het ‘Gibraltar van het noorden’ te bouwen. Den Helder moest in Napoleons ogen uitgroeien tot een gigantische oorlogshaven. Van hieruit kon hij de altijd aanwezige dreiging van de Engelsen bedwingen.

Book 1 min

Halteplaats bij inspectietocht van Napoleon

Op 15 oktober 1811 – onderweg voor een inspectie van de haven van Den Helder – stopte Napoleon even in Medemblik. Hij wilde er de scheepstimmerwerven bezoeken. Het was ook een goed moment om de lunch te gebruiken. In het Waterschapshuis werd alles in gereedheid gebracht voor een waardig déjeuner. De lekkerste spijzen werden klaargemaakt. Hélas! De keizer heeft ze niet aangeraakt.

Waterschapshuis te Medemblik. Beeld: redactie ONH.

Lunch bereid door eigen kok

Heel erg geliefd moet Napoleon zich niet gevoeld hebben in dit deel van zijn rijk. In ieder geval was hij huiverig voor het voedsel dat hem voorgeschoteld werd. Het zou wel eens vergiftigd kunnen zijn! Om geen risico te lopen, nam hij zijn eigen kok mee. Die kon met zelf meegenomen ingrediënten aan de slag gaan in de keuken van het Waterschapshuis. Wat er op het menu stond, weten we niet. Maar gifvrij was het wel, want na de lunch in Medemblik heeft Europa nog lang kunnen ‘genieten’ van het giftige karakter van de strijdlustige Franse keizer.

Publicatiedatum: 07/07/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN