Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Waar is Saultje?

Saultje Rotenberg ging naar de kleuterschool aan de Ouderkerkerlaan. Samen met zijn moeder drentelde hij van hun woning aan de Jan Bertsstraat langs de Hartveldseweg, de Diemerbrug over en ze waren er. Pa en ma Rotenberg waren uit Polen gekomen. In 1942 woonden ze in Diemen in de Jan Bertsstraat 14. Op één hoog. De vader van Saultje was marktkoopman, hij stond op Vlooienburg (het huidige Waterlooplein) in Amsterdam. Een vriendelijke man vond zijn buurman hem. In het dorp woonden ongeveer 90 joden.

Eind voorjaar 1942 vroeg een meisje op de kleuterschool aan haar juf waar Saultje toch was. Ze miste hem. Zij wist niet dat het gezin Rotenberg begin juni 1942 had moeten verhuizen naar Amsterdam. Ook andere joodse gezinnen vertrokken gedwongen. Ineens merkten buren dat ze weg waren.

Jan Bertsstraat voor de afbraak, met aan het eind weiland. © Historische Kring Diemen.

Kamp Vught

Voorjaar 1943 kwamen Saultje (6) en zijn ouders terecht in het concentratiekamp in Vught. Hij werd ondergebracht in een barak voor kinderen van 6 tot 8 jaar. Zijn moeder zat in een vrouwenbarak. Ze zagen elkaar hoogstens even op zondagmiddag. De volgende etappe in de lijdensweg was het transport van Saultje en zijn moeder begin juni 1943 naar Westerbork. Drie weken later volgde deportatie naar Sobibor (Polen). Daar werden zij vergast.

Pa Rotenberg is begin 1944 in het concentratiekamp Auschwitz omgekomen. Een groot deel van de buurt waar de Rotenbergs hadden gewoond, ging begin 1944 tegen de vlakte. Om Duitse soldaten bij de bunkermuur een vrij schootsveld te geven. De woningen aan de evenzijde van de Jan Bertsstraat konden blijven staan – ook het huizenblok waar Saultje nooit meer terug zou komen.

Diemen in de Tweede Wereldoorlog

Op de eerste dag dat de Duitse troepen in mei 1940 ons land binnentrokken, viel in Diemen al meteen een vliegtuigbom. Het zou niet de laatste zijn. De oorlogsjaren hebben zichtbare sporen nagelaten in Diemen. Er staan enkele monumenten in Diemen en op de joodse begraafplaats ligt een bijzonder urnenveld. Maar de meeste plekken die in de jaren 1940-1945 een belangrijke rol hebben gespeeld, passeer je zonder te weten wat zich daar heeft afgespeeld.

De inwoners van Diemen hebben dagelijks de gevolgen ervaren van de Duitse bezetting. Verzetslieden pleegden hier aanslagen op treintransporten. Aan de Ouderkerkerlaan rolde in het grootste geheim verzetsblad Vrij Nederland van de pers. Joodse buren bleken plots vertrokken. Een hele woonbuurt moest tegen de vlakte om Duitse soldaten bij een bunkermuur op de Hartveldsebrug een ruimer schootsveld te geven. In een koude wintermaand hobbelden ernstig ondervoede kinderen ’s nachts in onverwarmde vrachtwagens naar pleeggezinnen in Friesland. Daar was meer eten dan de gaarkeuken aan de Muiderstraatweg bood.

 

Publicatiedatum: 26/11/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.