Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Vuurwerk bij de Hogesluis

Van 24 september tot 31 oktober 1811 bracht Napoleon een bezoek aan Nederland. Twee weken verbleef hij in Amsterdam in het Paleis op de Dam. De stad wilde Napoleon een zo aangenaam en mooi mogelijk verblijf geven. Burgemeesters van omliggende gemeenten kregen de opdracht om een zo 'vriendelijk' mogelijke ontvangst te regelen. Ook wilde men de keizer allerlei feestelijkheden aanbieden, waaronder een groots vuurwerk.

Intocht van Napoleon in Amsterdam, 9 oktober 1811, door Mattheus Ignatius van Bree. Beeld: Wikipedia.org.

Le pont des amoureux

Bij de Hogesluis zou het vuurwerk plaatsvinden. Deze brug bevond zich aan de toenmalige rand van de stad, bij de Schans, en stond bij de Fransen bekend als ‘le pont des amoureux’ – tegenwoordig is de brug onderdeel van de Sarphatistraat. Om Napoleon waardig te kunnen ontvangen werd een speciaal paviljoen gebouwd op de muren van de schutsluizen in de Binnen-Amstel. Daarvandaan hadden Napoleon en zijn gevolg het mooiste uitzicht.

Gezicht op de Hogesluis en de Amstel naar buiten.

Uitstel

Napoleon bepaalde zelf dat het vuurwerk op zondag 13 oktober zou moeten plaatsvinden. Deze dag begon prachtig, maar tegen de avond verslechterde het weer. Burgemeester Van Brienen ging op weg naar de Hogesluis om het keizerlijk paar op te wachten. Aangekomen bij het paviljoen hoorde hij van medewerkers dat de lampionnen vanwege de harde wind niet konden blijven branden. Vervolgens bracht ook nog de officier van de artillerie het onaangename bericht dat het vuurwerk vanwege de harde wind niet door kon gaan. Van Brienen besloot zo snel mogelijk naar het Paleis op de Dam te gaan in de hoop dat het keizerlijk paar nog niet vertrokken was. Bij het Paleis trof hij inderdaad Napoleon nog aan en bracht hem op de hoogte. Er werd vervolgens een nieuwe datum gekozen: 20 oktober zou het vuurwerk plaatsvinden.

Binnen-Amstel vanaf de Hogesluis in noordelijke richting.

Opnieuw slecht weer

Het regende echter hevig op 20 oktober. Men was bang dat het vuurwerk weer niet door zou gaan. Ondanks de weersomstandigheden begaven om negen uur ’s avonds de keizer en keizerin zich echter toch naar het terrein aan de Amstel. Daar namen ze plaats in de mooie feesttent. Napoleon zelf mocht het vuurwerk bij wijze van eerbetoon ontsteken. De eerste keer mislukte dit, maar de tweede keer ging het goed. Niet iedereen was onder de indruk, want het meeste vuurwerk werd verknoeid door het slechte weer. Ooggetuige Willem de Clercq schreef: “De keizer zal er ontevreden over zijn geweest.”

Auteur: Eva van Dijk.

Borstbeeld van Napoleon.

Publicatiedatum: 22/09/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.