Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

VOC-pakhuizen Onder de Boompjes

De herkenbare bakstenen panden met glooiende trapgevels aan Onder de Boompjes zijn stille getuigen uit de bedrijvige periode van de Gouden Eeuw.

In 1606 liet de Vereenigde Oost-Indische Compagnie haar eerste pand bouwen in Hoorn. Op de gevelsteen van het rechter pakhuis is een zak met handelswaar is afgebeeld, en het jaartal 1606 in bladgoud. Op een gevelsteen van het linker pakhuis zijn zeventiende-eeuwse VOC driemasters te zien.

De zak op de gevelsteen is gevuld met peper, want de pakhuizen in Hoorn waren bedoeld als opslag voor specerijen. De handel met Oost-Indiƫ ging veelal om kruiden die toen zeer waardevol waren. Peper was zeer belangrijk, het werd namelijk gebruikt in de geneeskunde en de keuken, Het is zelfs een van de redenen geweest voor de oprichting van de VOC. Peper werd gewonnen in Zuid-Oost Aziƫ waar de VOC actief was. Peperhandel was erg winstgevend en ondanks concurrentie van de Britse East India Company verhandelden de Nederlandse kooplieden meer dan 50% van de totale Europese consumptie aan peper. Geen wonder dat Hoorn in de Gouden Eeuw een rijke stad werd.

Restauratie van twee vervallen VOC-pakhuizen aan Onder de Boompjes te Hoorn, 1940. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

Nadat de VOC in verval raakte, werden de pakhuizen gebruikt voor graanopslag. Na de achttiende eeuw hadden de pakhuizen verschillende functies. Het werd eerder gebruikt als onderkomen voor soldaten, bibliotheek, fietsenwinkel en nog veel meer. Na talloze restauraties door de eeuwen heen zijn de pakhuizen sinds 2005 weer in goede conditie. Twee pakhuizen huizen nu een tandartsenpraktijk en een theater, maar Onder de Boompjes 22 is nog steeds een plek waar waardevolle informatie ligt opgeslagen. Als verenigings- en expositiegebouw voor Vereniging Oud Hoorn biedt het onderdak aan vele historische schatten uit de rijke geschiedenis van de stad.

Publicatiedatum: 27/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.