Vijf namen bij de spoorbrug

Het spoor lag in de oorlogsjaren onder vuur. Geallieerde vliegtuigen beschoten treinen. Verzetslieden verstoorden spoorverbindingen waar ze konden. Bijvoorbeeld door het treinverkeer op de spoorbrug bij de Diemerplas te ontregelen. Dat was al eerder geprobeerd, maar op vrijdag 15 december 1944 lukte het. Als represaille schoten de Duitsers hier vijf mannen dood. Hun namen staan op het monument aan de Overdiemerweg.

Lees volgende verhaal

Monument Overdiemerweg.

Monument Overdiemerweg.Monument Overdiemerweg.

Dat vijftal had niets met deze aanslag te maken. Het is zelfs de vraag of ze ooit in Diemen waren geweest. Ze waren eerder door de Duitsers opgepakt en gevangen gezet voor illegale activiteiten. Hun namen stonden op een lijst van kandidaten die als vergelding konden worden geëxecuteerd: ‘Todeskandidaten’. Generaal Rauter besliste wie werd gefusilleerd. Op 17 december 1944 werden de vijf mannen van hun gevangenis naar de Overdiemerweg gebracht. Bij de spoorbrug schoot een vuurpeloton ze dood. Drie van de geëxecuteerden kwamen uit Zeist, een uit Tienhoven en een man uit Haarlem. De oudste was toen 37 jaar, de jongste 18.

Knokploeg

De aanslag op de spoorbrug was het werk van Amsterdamse leden van de Landelijke Knokploegen. Zij zorgden er op 15 december 1944 voor dat treinverkeer hier enige tijd niet meer mogelijk was. Veel treinen reden overigens niet meer, want de regering in Londen had medio september 1944 opgeroepen tot een landelijke spoorwegstaking. Spoorweglieden hadden daarop het werk neergelegd en velen waren ondergedoken. Wat er nog over het spoor reed, was van belang voor de Duitse oorlogvoering.Op initiatief van de gemeente Diemen heeft Oneindig Noord-Holland de route ‘Diemen in de Tweede Wereldoorlog’ uitgezet, in nauwe samenwerking met leden van de Historische Kring Diemen.

Klik hier voor de plattegrond met daarop de locaties van de andere verhalen.

Written by:

Other posts by

Oneindig Noord-Holland maakt verborgen verhalen zichtbaar samen met:

Bekijk het gehele partneroverzicht