Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Verzetsmuseum in Amsterdam: alsof je er zelf bij was

"Hé, die herken ik nog! Dat was me toch wat hè?" Een oude man met rollator komt vrolijk aanrollen tussen de vitrines met voedselbonnen en afscheidsbrieven, gegooid uit de trein die duizenden joden naar Auschwitz bracht. In het Verzetsmuseum herleven de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog.

Bioscoopfilms

Het Verzetsmuseum toont van alles. Oude pamfletten, zeldzame foto’s, stukjes bioscoopfilms en verhalen van mensen uit de oorlog. Met een kort filmpje aan het begin kom je er weer helemaal in en word je tot nadenken aangezet. Hoe zat het nou toch? Wat ging er fout? Waarom ging niet iedereen bij het verzet? Via de kronkelende paden in het museum wordt het weer allemaal duidelijk. Je dringt steeds dieper door in de bezettingstijd met behulp van veel afbeeldingen en uitleg.

Vernieuwend

En dat is juist een ding dat zo goed is aan dit museum. Ook al weet je veel van de Tweede Wereldoorlog, toch is dit museum erg vernieuwend. In een oud gebouw zijn nieuwe technieken toegepast op een heel functionele manier. In elke kleine inham maak je weer kennis met een ander aspect. Het is allemaal zo goed gestileerd dat de kleur en de opbouw van de wanden je al iets nieuws leren over de oorlog.

Een foto uit het museum.

Gevangenisdeur

Maar ook het beeld dat is gebruikt om het verhaal te vertellen is erg origineel. Wie weet er nu dat tijdens de oorlog veel mensen naar de bioscoop gingen?
De gegeven informatie is heel veelzijdig. Alle kanten van het verzet worden belicht. Neem bijvoorbeeld het papieren vervalsen. Er wordt precies uitgelegd hoe het toen gedaan werd. En dat is iets wat ik nog nergens eerder had gezien. Je kunt zelfs te weten komen of je het verschil tussen een echt persoonsbewijs en een neppe kunt ontdekken. Heel aangrijpend vond ik het kleine stukje over de gevangenissen en concentratiekampen. Meteen als je binnenkomt wordt je geconfronteerd met een oude gevangenisdeur. Met daarachter het dagelijks leven in het concentratiekamp. En dat maakte veel indruk op mij. Net zoals de stukjes tekst die je overal kunt lezen. Bijvoorbeeld: “Ik heb geen moment getwijfeld, maar als iemand me niet had gevraagd om in het verzet te gaan, was het waarschijnlijk nooit gebeurd.” De tentoonstelling is vernieuwend en toch weer oud. Het raakt je, alsof je het zelf meemaakt. Een echte aanrader!

Het Verzetsmuseum is open van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 17.00 uur en zaterdag t/m maandag en op feestdagen van 11.00 – 17.00 uur. Het is gesloten op 1 januari, 30 april en 25 december. Adres: Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam, telefoon: 020 620 25 35. Voor meer informatie: www.verzetsmuseum.org

Publicatiedatum: 01/12/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.